lördag 31 januari 2015

Vid fågelmatningenTycker om detaljerna i fasanhonans fjäderdräkt. Utan reflektor i form av huset vita fasad hade nog inte detta mönster varit så tydligt, för motljus råder. Annars inte så mycket att berätta om detta fotografi.

På prov har jag fått låna fotohandlarens demoex, en 7D II, över helgen. De är annars slutsålda i affären. Fin gest som uppskattas mycket. Nästa vecka kommer min beställda in. Redan har jag provat autofokus med 500/4,0 med 1,4 konvertern. Skillnaden mot min nuvarande kamera är stor. Både i att förmå fokusera motiv över hela fokusskalan och sen låsa skärpan. Snapp! Så snabbt går det. Kan knappast vänta till vårfåglarna kommer in. Kameran var inställd på ISO 16000 (sic!) och den känsligheten ser skapligt bra ut på min 24-tums skärm. Inte illa. Kommer väl till pass i morgonmörka skogar. Just nu håller jag på att lära in nya menysystemet och en hel del nya knappar och funktioner knutna till dem finns att laborera med. Jobbigt, men i slutänden kommer det förhoppningsvis ut en kamera mer skräddarsydd för mina behov än någonsin tidigare. Inte så dumt det heller.

fredag 30 januari 2015

Vintergladan!
Går det att fotografera rovfåglar i flykten en gråvåt vinterdag? Det var frågan för dagen. Kamerainställningarna ändrades till ISO 1600, bl 5,6, 1/640 s. Manuellt läge. Sen var det bara att spana efter fåglarna! De är inte många... Min gamla sensor måste fånga motivet över vattenspegel, annars förloras all information i skuggpartier.Sagt och gjort. Ängarna hade redan förvandlats till sjölandskap och titta! Därborta kommer gladan flygande. Autofokusen fungerar fint och jag tror alla bilder, varenda en i serien, kom ut hyggligt skarpa. På lite avstånd fungerar den långa exponeringstiden bra. Efteråt har jag tonat ner vattnets reflekterande ljus för jag ville undvika homogen fond.

torsdag 29 januari 2015

Goa ormvråken (1)Idag nollade jag helt och hållet. Inte ett enda fototillfälle gavs. Igår visade samma bedrövliga tillstånd upp sig. Nej, det var fel. På absolut sista tänkbara stället blev det istället jackpot.
Det handlar om ormvråk - mitt - i - byn. Nära landsvägen. På en gren ser jag följande :Detta är den helt obeskurna varianten. Fågeln sitter så nära att bildvinkeln inte räcker till. Hade varit bättre med lite mer distans mellan oss. Men tveklöst tar jag ett sånt här tillfälle varje dag om och när det bjuds. Jag funderar lite om det måhända är samma ormvråk jag fotograferade på samma plats förra året? Som häroch här, t. ex.


Här minimalt beskuren sitter den kvar åtminstone halvminuten, låter mig ta 111 rutor. Tackar ödmjukast för det och hoppas vi ses fler gånger i vinter.

onsdag 28 januari 2015

Gråhäger landar
Det är mitt på dagen och himlens färg klarnade upp mellan regnskurar och gråväder. Dold i det fasta gömslet ser jag gråhägern flyga upp och fortsätta mot mitt håll. För ett ögonblick lockade känslan att den kanske flyger hela vägen fram. Men den stannade en bit innan.

Här landar den i vassruggarna. Dessförinnan har den i vanlig ordning tillkännagett sin ankomst med sitt karaktäristiska, skarpa läte. Det var nog allt som hände under den sessionen i gömslet nere vid sjön.


tisdag 27 januari 2015

Duscha utomhus!Idag ska det handla om regn. Fantastiskt mycket regn vi fått. Tog bilderna vid matningen. Igår. När regnet plötsligt övergick till hagel var jag inte sen plocka fram kameran. Ta en noggrann titt. Så tåliga de är, mina vinterfåglar.


Den här verkar ha tagit mått och steg för att skydda lilla skallen...

Medan den här helt resignerat. Vet inte om jag sett någon blötare fågel nån gång...

måndag 26 januari 2015

Sölar ner sig?
Har en liknande som redan publicerats. Bilden från oktober, förra året. Morgonljuset har börjat spela på allvar och det är hög tid att denne unge man återförenar sig med sitt gäng. Om han nu inte innan dess har turen att springa på en brunstig hind. Som jag skrev i det förra inlägget verkar det som han skottat upp en sölgrop som han förlustade sig med medan jag fotograferade. Luften verkar klar och förra hösten var riktigt bra där jag bor.

söndag 25 januari 2015

Duger?Gåsen är för många sinnebilden av skånsk fågel. Och om vintrarna väldigt tacksamma att fotografera. Inte minst eftersom flesta andra sorter lämnat området för bättre klimat. Tycker att grågås - likt alla andra - är vackra fåglar. Det är väl mest deras skränighet som stör. Och så klart att de äter upp utsädet för bönderna. I gengäld gödslas rikligt de kvarblivande skotten.De här promenerade på nära håll och fyllde ut sökaren som i stort såg ut som bilden gör. Lite tight, men hade ingen lust skruva bort konvertern för mer luft kring djuren. Ljuset var bra, gässen glada och fotografen rätt nöjd ändå. 

lördag 24 januari 2015

Konkurrenter?Fåglarna håller stenkoll på fisket. Från var sida ån. Sjön som vattnar den var en gång en av landets mest fiskrika. Är det inte längre pga övergödning och andra föroreningar. Men nog ska det finnas mat så det räcker till fåglarna även vintertid?


De glor stint på varandra, skarv vs gråhäger. För inte så länge sen var väl den senare ganska ensam som stor, fiskande fågel? Senaste tiotals åren har den som bekant fått formidabel konkurrens i skarven och härnere även i form av ökande kontingenter rovfåglar som havsörn och fiskgjuse. Baserat på vad jag ser, verkar gråhägerpopulationen klara sig bra ändå.

fredag 23 januari 2015

Väntar på trafikoffer?


Trafikoffer?! Ibland kan svenskan bli stelbent som byråkrati. Någon som vet ett bättre ord? På engelska blir det ju roadkill. Lätt att uttala, med suverän grafisk klarhet.
Senaste tidens usla väder har tullat hårt på bildarkiven. Men igår gick det bra med live action. Snön ligger kvar på fåtalet platser. Alltid spännande för mig att hitta liv i dessa partier.Även om platsen bara utgörs av ett grunt dike längs landsvägen. Det rådde lågtrafik, jag kunde stanna och lyckas ta två bilder på fjällvråken från riktigt nära håll innan den tröttnar. Ja, åtminstone tror jag den är en fjällvråk. Intressant med snö som läckert övertäcker en annars bildmässigt torftig miljö.

torsdag 22 januari 2015

Uppmärksammas

Tillbaka till sommartider, närmare bestämt juli månad. På bilderna en fågel som fått sitt namn efter dess läte, steglits. Sägs det. Själv har jag ibland svårt med fonetisk skrift i fåglarnas värld, men det kommer kanske med ökad erfarenhet.

Fågelns fjäderdräkt kan ingen klaga på, en riktig färgexplosion där den förekommer.Ett år hade vi på höstkanten ett återkommande gäng. Tistelbeståndet omedelbart utanför stalldörren lockade. Mycket nöjsamt att titta på de små liven medan de äter allt vad de bara orkar. Längs vägen genom ängarna kan det kanske tänkas finnas växande tistlar. I alla fall är det därifrån denna lilla bildserie kommer.

onsdag 21 januari 2015

Gillar fåglar snö?
Dagens ämne är snö. Ymnigt fallande, men väl marklandad med knappt synbart resultat. Tyvärr.
Detta hände igår.

Den unga havsörnen (?) på första bilden kalasade på något långt borta i fjärran, lät sig inte alls störas av mina göranden.

Betydligt närmre satt fjällvråken på sin stolpe. Inte heller den störde sig det minsta. Har god koll på läget, högt som den sitter.


Slutligen en stolt gråsparv vid min matning. Fotograferad från 3 meter har ni redan förstått att den inte bryr sig ett endaste dugg. Här finns massor med mat och den tycks vara väl värd att ta lite snöglopp för...

tisdag 20 januari 2015

Ögonblicksbild fågelmatning
På långa tider kan jag använda mig av ISO 1000-4000. Man kan knappast tala om strålande ljus i min trädgård denna vinter - heller.Har på senare tid märkt att talgbollarna i en av automaterna haft väldigt kort halveringstid. Fyller på 6-7 bollar, nästa dag kan antalet vara nere i två. En dag kom jag på ett gäng råkor som försåg sig. Igår var det alltså dags för nästa udda inslag, den större hackspetten. Med tydlig njutning gör den tabberas på istret medan en upprörd, ja av ilska nästan sprickfärdig pilfink gör vad den kan för att förhindra detsamma.
Jo. Såklart jag fyllde på. Inga av mina fåglar tillåts vistas på tomten utan ha tagit del av det dukade vinterbordet.

måndag 19 januari 2015

Får man kräkas för en liten stund?
Vistas i naturen är tyvärr inte enbart skojigt, uppfriskande. Eller välj själva några av de attribut vi vanligtvis använder för att beskriva läget därute. Bilden nedan har jag funderat över ; vad har hänt här? Har fågeln - gråtrut?, mås? (kanske ID-bestämningen för en gångs skull inte är det viktigaste här) - olyckligtvis kraschat med taggtråden? Eller är det något annat vi ser här? På tal om taggtråd, förresten. När ska den förbjudas!? Den må ha varit effektiv i krig, men nu säger jag som spanjorerna : Basta!I det virrvarr av döda fjädrar,broskstycken och vävnader jag ser, verkar det som taggtråden träffat och naglat fast fågeln i dess stjärt. Hade den flugit in i döden borde skador på huvud, bröst/mage, ben/fot uppstått där?! Istället ser det i mina ögon ut som fågelkroppen hakats på tråden post mortem. Förhoppningsvis. När livet redan flytt. Av vem då? Om man med öppna ögon och öron tar in somliga människors bekymmer kan störd nattsömn, uppätet utsäde, fåglars föroreningar mm lätt pejlas in. Kanske en individ trött på sådana olägenheter har utfört det grymma dådet ovan. Som ett slags totem : Håll er borta från mig!
Orimligt antagande ? Skulle inte tro det. I flera år arbetade jag med en annars helt vanlig familjefar. Men han avskydde katter. Såg han något sådant djur längs/på vägarna var han inte sen att försöka köra över det. Bara sådär. På nätet diskuterade vidare en samling trädgårdsälskande kvinnor bästa sättet att avliva de rådjur som kalasat på blommorna. Det finns säkert massor med liknande historier att berätta, men nog nu. 

söndag 18 januari 2015

Vildsvin!


Att vildsvin kan simma var jag redan innan igår säker på. Men hade ingen tanke att de var skickliga i vattnet. Dess kropp, för oss människor mer än en smula otymplig och med små ben därtill, upplevs snabb i vattnet på samma sätt som den är löpsnabb på land. På bildserien ovan kan man tydligt se hur vattnet svallar bakom.Således närmade de sig stranden oväntat fort och jag gick de fyra suggorna till mötes. Som torpeder skjuter de upp ur vattnet.Sen bär det iväg med rasande fart!
Dessvärre för grisarna springer de rakt in i fällan, som består av jägare med hundar och gevär. Mitt i promenadstråket. Jag såg inga skyltar om jakt pågår. Nå, efter bara tjugotalet sekunder hör jag hundarna skälla. Men inga skott. Så de smarta djuren tycks ha klarat sig även denna gång. Love it!
Här hände något med min kamera som plötsligt överexponerar tre fulla bländarsteg. Samma skedde en gång tidigare, när den var ny. Cirkeln känns sluten när det gäller den delen av teknisk utrustning och ska bli skönt skaffa ny. 

lördag 17 januari 2015

Teaser!Idag härligt vinterväder och genast händer något extra.
Om detta blir morgondagens post. Håller på pula med bildfilerna nu. Stay tuned, som det heter i det stora landet i väster. Detta vill ni nog inte missa...

fredag 16 januari 2015

Ett riktigt, riktigt stort fågelbad
Med så mycket regnande borde arkivet ha fyllts med våta fåglar?
Njae, vattnet rinner ju av nästan lika fort som det landar på deras kroppar. Här i alla fall en rödhake fångad genom vardagsrumsfönstret. Med lite droppar på rygg. Och med blöt "lugg". Alltid något.

torsdag 15 januari 2015

Regn, regn
Jag är glad att vi bor högst upp på berget. Hit ska väl ändå inte vattnet nå? Det regnar som vanligt. Tror vi haft två regnfria dagar hittills i år och decembermånaden som just flytt ska vi bara inte tala om...
Det behövs motvikt. Jag skrev om vårfåglar i förra inlägget. Några av de som kommer sent och lämnar tidigt är storspoven. Låt oss nu förflytta oss till vackra maj, förra året. Då den lilla bris som förekommer smeker huden och eventuella regn gör likaså. Blunda och ta in det.


Insekter surrar, blommor lyser. Raskt marscherar den originelle mot kända masktillhåll. Jag föreställer mig att den ljuder så där njutbart som bara dessa fåglar kan.


Lite närmre nu. Fågeln ställer sig på "kullen" och ger chans till bättre fond. Bl 5,6 ISO 800 och 1/640 s är kamerainställningar jag nu bara kan drömma om. Men snart så...

onsdag 14 januari 2015

Sen eftermiddag, ängarna
Denna stämningsbild fotograferades i förrgår. Typiskt skånsk miljö om vintern. Tycker jag. Stora öppna ytor, oftast inhägnade. Dimman/diset hänger fuktig i luften, som beredd slå till med kort varsel. Men fåglarna på bild är förstås inte gäss utan istället de mer vackert klingande sångsvanarna. De är just nu ganska ensamma på detta gigantiska fält, som samtidigt dubblar som fågelreservat. Enda ytterligare djur jag kunde observera - bortsett från alla kråkfåglar - är de travhästar som tränas året runt. Men nu är det inte långt kvar till vårfåglarnas ankomst. Halleluja!

tisdag 13 januari 2015

Om ekorre & kanin
Här en piggelin figur från i höstas. Påverkar mig på liknande sätt som vissa nordbor älskar sol. Här finns attraktionskraft i massor!

Jag tycker dessa mysiga trädklättrare verkar ständigt vilja meddela sin betraktare något. Har ett eller annat att säga oss. Det vilar ett drag av tillbakahållen finurlighet över de små liven. Eller de kanske helt enkelt har större uttrycksregister än många andra? När man observerat djur tillräckligt ofta lär man sig läsa av det. I vår familj har vi en kanin. På mina bilder ser den för det mesta lika nollställd ut. Helt annorlunda när  man håller den i famnen; nu vibrerar känslor åt alla håll. Summa summarum : Ekorrar har bildmässigt lättare för sig än kaniner...Ett litet, men dock steg av vetenskapande här på bloggen :)

måndag 12 januari 2015

Svartmes, svartmes!

Får jag presentera - och nu ska det väl ändå bli rätt denna gång - inte talltita. Nä,nä. Men svartmesen! Visst är det väl så? Fotad för en knapp vecka sedan kan man ändå se att lite av naturens färger fortfarande finns kvar. God motvikt till den sobert tecknade lilla fågeln.

Här verkar den undersöka om detta sitt nya fynd innehåller något ätbart. En mycket trevlig och orädd fågel, fotograferad med lång brännvidd från bara strax innan fokusstopp. På korta sidan, vill säga. Efter ett tjugotal bilder tröttnade den till slut på mig. Flög iväg. Men inte längre än till närmaste gren. Därifrån spände den lilla krabaten ögonen i mig och det gick inte att ta miste på budskapet : Gå nu, låt mig få äta klart! Såklart jag genast gjorde :).

söndag 11 januari 2015

Efter stormen
Så var senaste stormen över och förbi. Den dundrade rejält mot husen hela kvällen och natten. Taken låg kvar, kunde jag konstatera nu på morgonen. Enda skadan en löst sittande plåtinklädnad av norra vindskivan på bostadshuset. Den monterades av fackfolk för bara ett par år sen. Typiskt nog sitter alla gamla delar av taken kvar. De har överlevt bl a de tre orkaner vi haft medan vi bott här. Så det blev att slita på skruvdragaren ett tag och sen hoppas jag vinden snart lägger sig så man vågar sig upp på stegen för att sätta fast grejerna "professionellt".
Gladan ovan fotograferades för någon vecka sen. Men innan ljuset släcktes ner igår kunde rovfåglar observeras i luften. De bangar tydligen inte för vindhastigheter upp mot 25 sekundmeter. Själv valde jag att hålla mig inne. OK, inte helt och hållet då. En liten avstickare ner till ån blev det.


Samma individ någon minut tidigare. Kommer inte ihåg om det blåste just då. Ser nästan ut som den försöker hålla sig fast, borrar ner huvudet. Och blåser gör det ju för jämnan denna vinter.
Medan jag skriver detta verkar tvättmaskinen ha kollapsat. Suck! Tänk om man likt fågeln bara kunde flyga iväg från alla bekymmer & besvär..:)  

lördag 10 januari 2015

Höst 2014


Bilden ljuger. Det var mycket mörkare i verkligheten och regnet föll oavbrutet ner på kamerautrustningen. Jobbade i skift : Ut i rusket 5-10 minuter, sen tillbaka till gömslet. Torkade torrt, väntade. Som vanligt lockar hannen på att fotograferas.

Så här ett försök att motbalansera det förhållandet. Passade på att beskära lite hårdare för att understryka den viljeinriktningen.
Fotograferingsplats Tåkern. Följer min semestersjös öden och äventyr på webben. Där stod nyligen att 57 havsörnar siktats. Under en och samma dag. Där skulle man varit...

fredag 9 januari 2015

Med varma vibrationer
Från tidigare i veckan då vädret uppenbart var tjänligt. Konstigt, ingen sådan hågkomst alls. Nå. Glöm bildens brist på estetiska kvalitéer för en sekund. För mig var det bara så ovanligt att se två havsörnar på samma lilla staketpinne. Från avstånd 400 + m . Ja, samma pinne som visats vid annat tillfälle.


Och den här från samma dag kom ut som vore det sommartider. Med någon dragning åt pastellfärg, kanske. Livet vid sjön levde upp för en dag. Måtte det inte dröja länge till nästa tillfälle.

torsdag 8 januari 2015

Upptäcktsresande?
Den här unge knölsvanen prövade inte bara att testa vingarna. Den simmade oxå på okarterat vatten. Nämligen översvämningen jag tidigare berättat om. På bild glider den elegant över kohagens bete och har inga problem med det.

Det var sen eftermiddag, ljuset sviktade. Jag sitter på den överspolade vägen, mitt i nybildade sjön. Och det började snöa. Kylan trängde in i kroppen. Svanen verkade inte ha problem med det heller.

onsdag 7 januari 2015

Med tjusarlock

Hittade rovfågeln på en stolpe längs den lilla vägen. De kommer fram nu och försöker förena nytta med nöje. Jaha? Jo, skönt att vila sig mot stolpen. Samtidigt hoppas den nog på att trafiken ska göra en del av matjobbet.


Förra årets våghals som lät sig fotograferas på 15 meters avstånd eller mindre, har inte visat upp sig än. Hoppas verkligen den ormvråken finns kvar i trakterna.

tisdag 6 januari 2015

Någon som vill gissa?
Från juni. Detta måste väl vara unge av gärdsmyg?
700 mm brännvidd, full öppning och 1/60 s. Skogen är mörk även mitt på sommaren...måndag 5 januari 2015

Sköna september!Från i början av denna månad. Minns denna fantastiska höst med sommartemperaturer och utan de vanliga skyfallen. Med termometern på över 10 grader kunde man bekvämt stiga upp riktigt tidigt om morgonen för att fotografera hjort och senare fågel. En klar höjdpunkt under året.


Men här är det eftermiddag när juvenile sparvhökens och mina vägar korsades. Jag tror detta fotografi togs nere vid sjön där rovfåglarna gärna följer strandlinjen i födosöket. Eller kanske den bara glider fram genom luftlagren för det känns härligt att flyga. En beklämmande strandsatt figur med teleobjektivet upp står därnere. Honom kan jag muntra upp!

söndag 4 januari 2015

Innanför bekvämlighetszonenGråhägern är alltid vaksam. Med sin fantastiska syn registreras allt omgivande och det gäller såklart oxå fotografer. "Mina" fåglar lyfter alltid - läs 999/1000 - när avståndet oss emellan blir kort. Men denna satt kvar.

Kanske det berodde på bilen jag mötte som redan skickat den till väders en gång. Kanske något annat. Men igår fick jag denna nästan helt obeskurna bild till skänks av fru Fortuna. Nu borde detaljerna framträda ordentligt, minns jag att jag tänkte. Men ljusnivån är låg och ISO-talet högt. Så det blev som det blev. Även i webutförandet kan i alla fall halsens dunighet anas och det är åtminstone något.

lördag 3 januari 2015

Planerar för framtiden?
Från en kvällspromenad runt vattenverket. Hind med kalv uppehåller sig i brunstområdet. Lågt stående septembersol lyser upp fonden medan djuren ställt sig i skuggan.


Kommer alla ihåg höstens värme? Såklart alla gör. Mängder av knott gör sin sak som bilden visar, medan de större djuren pustar ut i resterna av dagens hetta. Snart går hinden handjuren till mötes och förhoppningsvis resulterar besöket i nya små sprittande kalvar till senvåren.

fredag 2 januari 2015

Ett skott genom fönstret
Sparris på kvällsbesök. Den här gången nöjde han sig med att sitta på staketet och titta på de små godsakerna som tagit till flykten, satt oåtkomliga och varningspipande långt in i spirean. Till nästa år ska jag försöka klippa ner växterna bakom staketet innan fåglarna kommer fram...
Så inte den bästa bilden jag visat upp här. Men jag är rätt nöjd ändå. 420 mm brännvidd, frihandstaget på 1/25 s. Inte knivskarpt, men här hade inget stativ i världen hjälpt mig. Få fåglar sitter ju stilla så lång tid. Grannens fönsterljusstake fick bidra med lite myskaraktär i fonden.

torsdag 1 januari 2015

Med flera perspektiv
Nytt år - nya friska tag. Friskt, ja. Hårda vindar blåser och det ska tydligen bestå några dar framöver. Sen - kanske dags för lite gott vinterväder? Vore verkligen behövligt med tanke på det allt tunnare bildarkivet.

Här en bild från den helt översvämmade ån jag berättade om. Perspektivet är lågt, jag sitter ned, vattnet flödar runt mig. Storskrakehonan har klättrat upp på högsta delen av åbrinken och det hjälper förstås till att förstärka intrycket av ett objektivet riktat uppåt. Med blicken skarpt fokuserad framför sig upplever nog fågeln det myckna vattnet inte så mycket som nackdel, utan fastmer som bättre fisketillfälle än innan. Det bör ju vara lättare fånga inneslutna fiskar på grunt vatten? Dessa är tåliga fåglar. Snö och kyla spelar nog ingen större roll i deras liv så länge öppet vatten finns att tillgå. Ingen större risk att detta strömvatten transformeras till is...