fredag 31 oktober 2014

Vackert vatten...

...och en sothöna. Kanske det kan räcka en liten bit?

torsdag 30 oktober 2014

Bildräddarna
Bilderna togs tidig morgon, ISO 1600 bl 4,0. På 125/sekund. 500 mm brännvidd och som alla förstår var fasanhannen lite för nära mitt gömsle/bilen.Minutrar tidigare.  Ljuset föll in på fåglarna genom en öppning i häcken och belyste dem som på scen.  Autofokusen gavs tillfälle att rejält bita sig fast i fjäderdräktens detaljer. Sociala och orädda fåglar är de, vana vid människor som de blivit från födseln.

onsdag 29 oktober 2014

Lekplats skogen (2)
Vevar tillbaka tiden till sköna september och tidig kväll. I den vidunderliga skogen hade jag sett små rödaktiga knyten springa fram och tillbaka över den övergivna vägen och först associerat till upphetsade rävar. Sen steg de vita mödrarna fram och ingen tvekan rådde längre avseende vad för slags djur som roade sig.
Här har de fått syn på mig och den sprittande leken tog abrupt slut. Bäst att hålla sig nära mamma, tänker de små. Om något hemskt ska hända. Det gjorde det nu inte, så klart. Så jag kostas på en riktigt charmerande uppsyn av den bakre av de två unga.

Men även detta möte slutar som det brukar. Jag visar inte många bakbilder i bloggen. Men lita på att jag tvingats fotografera många som går i den stilen...

tisdag 28 oktober 2014

På dovviltsjakt
Äntligen kom jag iväg. Tidig morgon, innan det ens börjat ljusna, kommer jag fram till målområdet. Nästan helt tyst omkring. Får först vänta 20 minuter innan det är dags att med ISO:n fullt uppskruvad påbörja promenaden in i Paradiset.Timmen senare har det ljusnat rejält och fram stiger den här unge mannen. Halvskovlad uppskattar jag åldern till omkring 5 år. Kraftigt ansatt hals och fina proportioner i allt övrigt, pekar mot hög status om några år. När garnityret ovan skallen blivit fullt. Senare tid har hjortarna blivit mycket mer försiktiga under brunstperioden. Så innan bilden kom till hade det bara varit att lyssna, ej fotografera. Det blir ibland rena katt-och-råtta leken. Brunstljuden kommer från andra sidan skogsdungarna. OK, smyger runt och är framme efter knappa halvtimmen. Inga djur finns kvar. Istället hör jag dem från sidan jag nyss lämnat...
Men det här djuret gav mig 10 sekunder och jag tror jag lyckades tillvarata ögonblicket. Därefter lufsade det tillbaka in i bokskogen. Mot okända äventyr.

måndag 27 oktober 2014

Närkontakt med havsörn (6)
Avslutningsbilden till denna serie. De sylvassa klorna i det övermänskligt starka greppet svävar här kanske 10 meter ovan nyllet på övertecknad. Så mycket närmre utan gömsle eller utlagd åtel kan jag nog inte hoppas på att få komma. Med 500 mm brännvidd får fågeln inte plats i rutan. Det är gott så. Ibland gillar jag kompromisser...

söndag 26 oktober 2014

Sångsvan i praktslag
Det var ganska stilla på ängarna, svanarna och deras avkomma verkade mest intresserade av att putsa sig. Sen blickade de över fälten på andra fåglar. Därefter mer putsning. Men så...
En av föräldrarna rätade på sig, ut med bröstet och armarna uppåt strrrräck...


Visst, man kan bjudas på detta skådespel i varenda stadspark. Men i det vilda förblir i mina ögon det ändå ett skådespel. En vuxen man kan utan vidare få plats mellan vingspetsarna när fågeln sträcker ut så det knakar om det. Nästan knakar, i alla fall. Någon som velat gå fram för att fråga?

lördag 25 oktober 2014

Rådjur efter skymning (1)
Ljuset faller snabbt nu eller snarare är det mörkret som hälsar på tidigt. Efter en, kanske två timmars eftermiddagssession ute i skogen är det redan dags att åka hem. På betfältet står ett par rådjur, jag visar upp geten idag. Ljusnivåerna är som sagt låga, men kan skapa intressanta ting. T ex bildas haloeffekten runt djurets huvud av ett något ljusare träd/buske i bakgrunden.
Bilden tagen med 500:at, på ISO 4000, bländare 4,0 och 1/25 s (Sic!), stöttade utrustningen mot bilens fönsterkarm. 

fredag 24 oktober 2014

Grå men tydligDen här fågelarten skulle nog inte lyckas bra i bilförsäljarbranschen.
??!
Jo, för hägern är ärlig. Den har inget kamouflage att tala om så den har svårt att gömma sig. När den väl lyfter annonseras detta oftast ut för omgivningen med högt, skriande ljud. Många gånger hör jag fågeln nalkas innan jag får syn på den. Så sympatiskt. Man hinner eventuellt ändra kamerainställningar, omfokusera. När den väl kommer in i fotograferingszonen är fotografen skärpt och beredd till aktion. Så icke-stealth för så stor fågel.


Se bara på bilden! Genom att avvika från närmiljöns utseende, förvandlas dess neutralt grå nyanser till mer eller mindre lysande blickfång. Som kan upptäckas på långa avstånd. Här var garden tillfälligt nere för den sökte efter intressant fodertillskott.
Kan de därmed räknas till de lättfotograferades skara? Nä, inte alls. Deras syn är ju fantastisk och oftast försvinner de från radarn omedelbart man kommer innanför bekvämlighetszonen. Som är rundligt tilltagen. Väl luftburen kan den istället välja att passera ganska nära.förbi. Mina iakttagelser säger åtminstone så.

torsdag 23 oktober 2014

En snabb en.

Kungsfågel nämnde jag som hastigast i tidigare inlägg. Den här arten har allt en fotograf skyr : Mörka färger. Hittas i kolmörka miljöer. Otroligt snabb. Sitter kvar på stället högst under sekunden.
Allt detta borgar för många missar och tålamodsprövande sessioner. Jag kan inte heller säga att jag lyckades 100-procentigt med dessa båda bilder. Jag tror jag har lite bättre på gång för senare visning.

Ändå så vackra fåglar. Låt vara att Naturen försåg dem med hängande mungipor som ger ett lite avvisande intryck. Men fågelns kynne är helt annan sak. Frimodig, nyfiken. Har haft dem flygande förbi skallen så jag duckat för säkerhets skull. De kan utan vidare flyga till grenen två meter från dig och nyfiket plira med sina pepparkornsögon. Ljuset i deras livsmiljö - som bilderna berättar om centreras runt späda granar - blir återgivet på sensorn inte sällan vackert. Ja, mycket vackert. De små kontraster ögat ser förstoras våldsamt i den fotografiska bild som blir resultatet. M a o bättre än i verkligheten. Inte så dumt ändå.

onsdag 22 oktober 2014

Förväntad bostadsbrist till våren ?
"Boet i trädhål.... Så står det i min fågelbok. Jag undrar om den här individen redan håller på att se ut nästa häckningssäsongs äggnäste?

Uppmärksammade ett tunt, diskret knackande. Tittade upp och där var nötväckan. I full fart undersöktes och  hållfasthetprövades holken.Eller kanske den letade efter kvarglömda ungar...

-"Jag har bestämt mig. Hit flyttar jag in till våren"!
Med belåtenhet skrivet över hela ansiktet blev det så bestämt. Själv får jag komma ihåg att hålla utkik när den säsongen kommer.

tisdag 21 oktober 2014

Visar attityd
Tur småfåglar är - små fåglar.

Större varelser med den här stansen hade jag kanske gått omvägar kring...

måndag 20 oktober 2014

Ung man har något att säga
Har försökt komma ut för bevakning av dovhjortarnas brunst. Men har inte tumme med vädergudarna. Vädertätad fotoutrustning innebär inte vattensäker och det blir alldeles för dyrt om något går fel.

För en vecka sen fick jag i alla fall till den här bilden på unghjort med stånghorn. Den höll igång med att böka upp något ur marken. Möjligen en nyskapad sölgrop som var föremål för det upprepade intresset? Gräset växer högt, så omöjligt att urskilja från min position. Ganska orädd var djuret oxå. Säkra på att de inte jagas under dessa veckor brunsten pågår. Än hörs bara enstaka hjortar kalla på villiga damer. Senare kommer säkert fler att stämma upp i grymtsnörvlandet. Skillnaden mot kronviltets brölande är påfallande, minst sagt.

söndag 19 oktober 2014

Från mörkt till ljusDagsregn idag, igen. Man kan faktiskt dag för dag se hur strandlinjen i stora sjön flyttas in efterhand. Efter sommarens torka. Så det är ju förstås inget fel på regnandet som är välkommet för alla utom fotografer. Häromdagen kunde jag i alla fall arbeta under tak. Och fick studerat skäggdopping.

Som synes redan i vinterdräkt. Jag gjorde bilden i lätt highkey-utförande för att undertrycka de kamerans vinterinställningar som situationen krävde för att bilden ens skulle kunna tas. Från gömsle. 

Nostalgi

Först fotograferade jag kalven. Nä, först fotograferade jag kungsfåglarna. Mer om det äventyret senare. Kalven som sagt. Med den tagningen avklarad åkte jag hem och senare på kvällen bjöd jag mig själv på riktigt musiknostalgi. Band som Yardbirds, Procol Harum. Vow, vilken fantastisk tid det var.

När dessa band härjade som värst var jag inte mycket äldre än det här unga djuret är idag. Nåja, lite äldre, då. För framtiden tvivlar jag starkt på att det någonsin kan känna nostalgi. Tänk vilken resurs vi människor har i detta att kunna tänka tillbaka på tider som var. Och med de tankarna flyter (förhoppningsvis) rejäla sjok välbefinnande upp.

lördag 18 oktober 2014

Vinterfåglarna är som vanligt på plats


Håller liv i några tjog pilfinkar sedan en månad tillbaka. Man kan av dessa bilder se att gott väder rådde.

Till skillnad från dessa. Den helt genomblöte med ögon så vädjande; släpp mig in i torkan, tack!
Räknade ut att hittills har dessa finkar kostat mig två kronor och femtio ören. Per dag. Det är inte klokt så lite man får för pengarna nu för tiden...

fredag 17 oktober 2014

Grrrr....
Nu måste jag få gnälla av mig. Vädret där jag bor har på sistone varit totalt värdelöst. Regn, mörker. Avlöst av mörker och regn. Ur takt är tiden! Hösten ska vara ljus, torr och fotograferingsvänlig. Så det så!


Det tycks inte gälla för dessa fåglar. De älskar regnet som får maskar att krypa upp och bli till goda snacks. Och inte är de ur takt heller. Här marcherar de förbi så noga att vilken exercissergeant som helst skulle nickat godkännande. Trevligt med en fast punkt i tillvaron, en punkt som gillar det jag skyr. Så blir det mest usla väder välkommet hos andra.

torsdag 16 oktober 2014

Närkontakt med havsörn (5)För oss människor gäller att kunna koppla av, stressa ner från krav från andra. Hemma eller på jobbet. Vet inte om havsörnen på bild känt sig hetsad av något. Men här - inför mina ljusblå - intar den en avslappad pose. Låter benen med sina imponerande klor dingla fritt i luften.
Det är väl mer än underförstått att här går det heller inte precis undan. I maklig takt singlar jättefågeln fram genom luftlagren. Den tänker nog inte alls på fotografen, men visst hjälper attityden till. Så här hade den säkert kunnat se ut fotograferad med kompaktkamera eller mobiltelefonen. T o m  fästingen den fått bakom ögat.

onsdag 15 oktober 2014

En vän i skogen
Får jag presentera mitt kanske vanligaste skogsfågelmotiv just nu. Rödhakar, överallt rödhakar. Och det är gott så. De är riktigt fina, tycker jag.

Djupt inne i grönskan kan den känna sig så pass trygg att fotografen tillåts komma ganska nära. En liten ljusstråle spelar över fågelns rygg och ansikte och bilden blev tagen.

tisdag 14 oktober 2014

Laddat med flodljus.
När jag tidigare ikväll körde hemåt upptäckte jag ett litet gäng fasaner mitt på vägen. Det var redan nästan mörkt och i bokskogen huserade än mindre av det begärliga ljuset. Så på med helljusen och det blir en enkel match att fota de här fåglarna som uppenbart inte alls ville lämna sin arena/vägen. Jag tänkte mig exponeringstider ner till 1/250 s eller bättre. Men oj så fel jag hade. Mitt fina, nyligen reflektorbytta helljus orkade med mellan 1/25s - 1/40 s. Detta på ISO 4000, full bländaröppning. Ugghh!

Tupparna var för närgångna - mot mig, inte damerna - för att ensamma komma med i helfigur. Fick koncentrera mig på de lite mindre hönorna och hannar längre bort.
En bagatell för andra, kanske. Men jag kan inte erinra mig ha fotograferat fågel i strålkastarljus tidigare. Om någon blev sugen. Glöm inte ta med era ljusstarkaste objektiv...


måndag 13 oktober 2014

Försiktig herre
Ja, fotografen, alltså. Vilket är könet på räven vet jag inte. Vi möttes strax efter kl sju om morgonen på den öppna vägen. Först la du inte alls märke till mig. Du travade framåt med nosen i backen, på spårjakt efter ätbart. För nu var du hungrig. Sen. Du tittar upp, får korn på mig men kan inte riktigt avgöra om jag är farlig. Kanske du inte ens var klar över vad min uppenbarelse betydde, hukande över stativet som jag stod. Människa, träd? Du hade heller ingen hjälp från vinden som låg på från sidan. Den lilla vind som nu rådde denna fuktiga morgon.

Jag låtsas som att buskaget till vänster i bild skulle betyda något. Hindra från insyn. Men det gick ju inte. Ohjälpligt fångad mitt på den lilla vägen vågade jag inte röra mig. Försöker undvika häftiga rörelser. Ja, rörelser överhuvud taget. Du avancerade ytterligare tiotalet metrar. Men nu blev du misstänksam. Den där konstiga gestalten. Du tänkte att den kunde bli farlig och du stirrade tillbaka  med misstänksam blick. 

söndag 12 oktober 2014

Landning & lågvattensmärke
-Se upp därnere! Jag kommer in. Gör plats för en annan! Resten av invånarna i den lilla skarvkolonin verkar inte så imponerade. Efter ha varit spårlöst borta i somras tycks kormoranterna återvända till den lilla sjön. Det är gott så.
Fram till dess gick det utmärkt att istället smyga sig på dem i närliggande ån. Försiktiga som de är flyger de för det mesta upp direkt vid ögonkontakt. Den här hade garden långt nere, tittade åt alla håll utom mot mig. Förvisso en buske emellan oss men det brukar inte betyda något. Sticker in objektivet mellan grenar och löv och får den här bilden, här visad nästan obeskuren. Tjusiga fåglar, men de där simfötterna måste vara besvärliga att promenera med...


Passar på att visa en närbild på samme individ. Mina tankar går till de stackarna som i våras innebrändes av vandaler. Flera tusen fågelungar dog när öarna med skarvarnas bon stacks i brand. Antagligen för fiskets skull. Ett brutalt lågvattenmärke. Å mänsklighetens vägar skäms jag för vad vissa individer förmår göra.

fredag 10 oktober 2014

Närkontakt med havsörn (4)Rubriken kunde lika gärna satts till Härskare över Luftrummet. För att den så extremt påtagligt lever upp till den beteckningen. Jag är på jakt, säger den till sig själv. Så jag bryr mig inte om dig. Och ingen annan människa heller, förstås.Jag bugar mig inför uppenbarelsen. Den är ingen kunglighet, bara en ung havsörn. Men har man det i blodet har man det i blodet. Med sina tunga vingslag är min position snart historia. Ett kort möte, kanske. Men det känns som vi redan blivit bekanta. Det kommer mer...

torsdag 9 oktober 2014

Årets kronviltsbrunst (6)
Sällsynt händelse. 10-taggaren travar över stort fält i dagsljus (tidig kväll). Förutom dessa veckor i september en extremt ovanlig händelse, vågar jag hävda. Trav, inte fullfartsläge. Men det går undan ändå. Ingen anledning att blotta sig i onödan. Vad den här sysslat med är en hemlighet mellan hjorten och sig självt. Kursen inställd rakt mot brunstområdet. Kanske den behövde lufta sig, vila öronen från brunstvrålen eller något annat. Den bär kanske ännu inte så mycket ovan huvudet, men jag känner igen en magnifik naturens skapelse när jag ser en.

onsdag 8 oktober 2014

Typisk höstbildMörkret tränger på, lätta dimslöjor dallrar i luften. Vattnet ser kallt ut, är det säkert oxå. Ett gäng bläs- och grågäss kommer lite för nära den aggressiva knölsvanen.  Då flyttas de resolut på och luften genomborras plötsligt av lyftande gäss. Den där strängen av sjögräs i bild lockar och snart upprepas proceduren. Antagligen ända tills vintern kommer och vattnet fryser. 

tisdag 7 oktober 2014

Usla?!

Bredvid mig står en man. Med snarlik kamerautrustning som min egen. Vi fotograferar samma motiv. Lärkfalkar som susar runt oss i sin jakt på mat. Med dämpad röst säger han att väl hemma skickas varje fotografi av de han nu gör till papperskorgen. Varenda en. Varför, undrar jag? Resultatet blir bara så kasst, svarar mannen.
Märkligt. Uppenbart gillade han inte flygbilder på fåglar. Kanske han tyckte att de var mer till sin fördel stillasittande på en gren?Jag är en av de som absolut inte håller med. Tvärtom är flygbilderna (BIF) de mer angelägna att titta på. Hemma i vintermörkret när den tiden kommer. Definitivt är de svårast att göra.
Nog om det. Här sveper juvenil lärkfalk fram metern ovan vassen. Kurs rakt mot oss där vi stod i tornet. Idag stod trollsländan på menyn. En annan dag kan de kvicka svalorna få se upp. Blicken beslutsam, farten hög. Jakttekniken måste finslipas innan resan söderut påbörjas.