söndag 31 mars 2013

Glada gåsen!I Lund fanns ett näringsställe med detta namn, intill Centralstationen vill jag minnas. Inte svårt att förstå varför man valde ett sådant namn, med förlaga likt den ovan. Se en fågel som verkade riktigt lycklig tillsammans med moatjé, sol och öppet vatten på ängarna. Ibland behövs inte mer.

lördag 30 mars 2013

2009, igen (1)Med lite tid att reflektera över vad som varit kom turen till 2009 års bildarkiv. Närmare bestämt kronhjortsbrunsten, september detta år. Jag kommer då och då framöver publicera en del bilder - ffg tagna med något så när adekvat fotoutrustning - med anknytning till denna storartade händelse. Först ut denna kapitala hjort med hindar. Om jag minns rätt mer hördes än syntes de i täta morgondimman. Hörde är rätta ordet. Bildens brunstvrål skakar om en, ska jag säga. Dimman lät mig mycket turligt komma dem riktigt nära utan att de verkade ta notis.

fredag 29 mars 2013

Efter middagsluren


Bilade till Fyledagen igår, hoppades på rovfåglar att fotografera. Såg några glador, en enstaka ormvråk. Inte mycket att skriva hem om där inte. Naturen är förstås väl värd sitt besök. Om jag beskriver den som Turistföreningspittoresk kanske det är en bra sammanfattning.
När jag stod där på gamla banvallen och väntade på flygande raptorer såg jag något annat på trädstammen 30 meter bort. Som ett garnnystan inkilat mellan grenarna. En snabb titt genom telet bekräftade misstanken. En sovande ekorre. I solen, mitt på dagen. Tog av utrustningen från stativet, smög försiktigt framåt för att fota, inte väcka. Men så har jag ju nästan alltid hunden med och med lite vittring i luften struntar den totalt i sovande ekorrar. Så här har den nyss vaknat, undrar väl vad jag är för slags lustigkurre...

torsdag 28 mars 2013

Om vårtecken och kungen på sin tron
Titta vad som uppenbarade sig utanför fönstret där detta skrivs! Har spanat efter dem på ängarna, nere vid sjösidan och var inte. Så dyker staren istället upp vid min parabol. Livet är fullt med paradoxer. Så var det sagt.   //    Någon av mina bloggande kolleger har tidigare skrivit att vad gäller kungsfågel kan den bl a  kännetecknas genom sitt orädda uppträdande, något jag tidigare inte direkt kunnat skriva under på. Nu vet jag att kollegan hade rätt, helt och hållet hade kollegan rätt. När jag upptäckte fågeln i trädet satt den redan nära och medan jag och autofokusen förtvivlat försöker hänga med i svängarna kommer den allt närmre, hoppar från gren till gren. Intressant när man kan höra vingsurret från en enda individ överrösta omgivningen! Men något längre armar hade jag kunnat sträcka mig ut och klappa fågeln, häftigt... På denna bild håller den fortfarande lite avstånd mellan oss, övriga bilder blev mer eller mindre suddmesar.

onsdag 27 mars 2013

På immigrantfronten intet nyttNu kommer de väl snart tillbaka? På ängarna hade säkert redan 100-talet tofsvipor hunnit anlända innan kylan slog till för snart tre veckor sedan. Tills igår ännu inga spår efter eventuella nykomlingar. Men jag är säker på att fåglarna rejält tröttnat på vintern nu. Imorse hade ffg (någonsin) en björktrast stannat till vid min fågelmatning. Det tyder nog på viss desperation...

tisdag 26 mars 2013

Senare


Livet går vidare. Gäller för alla, oxå sångsvansungdomar. Jag tycker att dessa fåglar nästan  alltid ser glada ut. Trots kylan och vinden som nu åter gör sig gällande. Fantastiskt fotoväder är det i alla fall. För de som väl påklädda ger sig ut. Bilden togs sen eftermiddag och dagarna blir längre och längre.

söndag 24 mars 2013

R I PMin mor gick bort idag.
Tack för att du lät allt hända.
Tack för ett gott liv.
Hoppas du mår bättre nu.

Minus 4 grader, 18 sekundmeter nordostan!


Bilden kan tänkas föreställa en lärka. Det gjorde mig ont i hjärtat när jag såg den lilla krabaten med näbben  patetiskt hacka i den bottenfrusna isen. Men kanske de här fåglarna är tuffare än jag tror?  Fortfarande ingen vår i sikte,  nu har det åtminstone slutat blåsa. Under rådande förhållanden får första vågen flyttfåglar antagligen betala dyrt för bara för att de är djärva och företagsamma. Naturen har väl visligen bestämt så men många dristiga individer drabbas till synes oförskyllt.

lördag 23 mars 2013

Dubbelhövdad grågås!Här något att bita i för fågelkännarna. Evolution eller mutation? Klart är ju att om detta blir en ny utvecklingslinje kommer gåsagillet framöver att kräva sin man...

torsdag 21 mars 2013

Några månader till, bara...En vink om sommarens lilla nöje vid sjön hemma. Uppenbart finns det gott om fisk eftersom både kormoranter och gjusar trivs bra i området. För egen del hoppas jag få en serie skarpa dykbilder på fiskafänget detta år men visst är vanliga flybyes oxå önskvärda. 

onsdag 20 mars 2013

Nu ska jag ut och fotografera!Äntligen har blåsandet avtagit och det mesta är bra. För att upplänningar inte ska få uppfattningen att allt med vintern i söder är kasst visar jag bilden ovan - från förra veckan - på den solande blåmesen som trots frysgrader hade det mysigt där uppe bland frostiga kottar/hängen. På tal om välmående fåglar. Maten till mina foderstationer börjar ta slut och de större affärskedjorna i närheten har sålt ut det de haft. Blir till att leta. Hmm.

måndag 18 mars 2013

Morgondagens post
Redan idag. Vi har ett ruggigt dygn framför oss med stormbyar och prognostiserat rikligt med snöfall. På toppen av att det redan blåst hårda vindar ett tag nu. Ska till jobbet, hoppas jag kan komma hem. Det kan möjligtvis bli upp mot metern  snö i min trädgård och på parkeringsplatsen. Har lagt tillbaka snöskyffeln i bilen för det blir säkert att ta nya tag imorgon. Med så mycket snö kan man vänta strömavbrott och annat elände. Bilderna på strömstaren togs under garanterat vindstilla förhållanden, det är inte utan att man längtar...

Doldis...
Om ni undrat vad alla hägrar tagit vägen senaste tiden undrar jag detsamma. Tills igår. Då hittade jag deras gömställe. Genom den lilla byn rinner en bäck och uppströms flyter den genom ett större vassbestånd.  De tycks gilla att sitta ner i vassen - därav jag inte fått korn på dem -  och jag funderar kring hur de bär sig åt att landa/starta med de stora, på mark otympliga vingarna. Nå, igår såg jag fyra individer stå på den isbelagda bäcken, hade telet framme, fingret på avtryckaren. Allihop rymdes i samma ruta! Bara ett par grenar framför, om jag tar två steg åt sidan slipper jag dem. Vid det laget hade jag kommit ut på bron, under bron satt en gräsand som naturligtvis flög upp och drog med sig hägrarna. @##&#!, oxå!  Men med de vingarna utfällda fanns bara plats för en enda fågel i sökaren ändå. Så stora de är! Undre bilderna visar ju fågeln som den mer normalt ser ut. I alla fall kul att hitta stället, kommer tillbaka så klart.

söndag 17 mars 2013

Skygg vid maten


Den här koltrasthonan - håller tummarna för att det blev rätt - dök upp för en vecka sedan vid min fågelmatning. Mycket skygg och till en början omöjlig att få på bild. En del fåglar har den förmågan att se genom fönsterglas, andra inte vad det verkar. Men till slut drabbades även denna fågel av det oundvikliga och resultatet blev denna bild.

lördag 16 mars 2013

Sittande korp !I skogen har man sina favoritplatser. Där borta och in till höger. Någon har konstruerat ett regnskydd för småfågel. Men just när jag viker av flyger två stora, mörka fåglar bort bakom sly och grenar. Vråkar, hann jag tänka innan jag lyfte blicken och fick syn på  fågeln i bild. Jag var alldeles för nära, fick backa för att korpen skulle få plats i sökaren. Fågeln satt lugnt kvar, var förstås mycket aktiv med att varsebli min och hundens förehavanden. Huvudet knyckte åt alla håll, som sig bör. Jag tog 100-talet bilder innan den visade att den kunde röra sig; den flög upp en våning i trädet, till nästa gren och stannade där. Tog 100-talet rutor ytterligare innan jag försiktigt gick därifrån med motivet kvar i trädet. En märklig upplevelse, har aldrig tidigare sett sittande korp på andra avstånd än oändligt. Det är ögonblick som dessa man som naturfotograf lever för, min skogsvandring avslutades med glatt flin fastklistrat i nyllet. Hemma läste jag om en mycket skygg fågel men det gällde ju inte min.

torsdag 14 mars 2013

Stoppad av vintern!Tänkt ut planen att imorse skulle jag ffg på länge ta en fotorunda i  skogen och kanske ges chansen att leva upp till mitt namn. Nu när dagen äntligen börjar lite tidigare. Oj, oj, så feltänkt. Utanför rådde rena vinterkaoset, 5 minusgrader, 10 cm nysnö och oplogade landsvägar. Det hade jag väl kunnat stå ut med. Men är det något jag inte gillar med skogsbesöken är det vägar med pölar förvandlade till präktig kärnis och snö som övertäcker hela härligheten. Som apterade fällor väntar de på ditt felsteg och broddar hjälper inte alls;  ett perfekt recept för benskador öppnar upp. Tro mig, jag har redan drabbats. Än värre, fotoutrustningen lär i fallet förvandlas till skrot. Bättre då att avstå en fridag och hoppas, hoppas att åtminstone snön försvunnit till imorgon.

onsdag 13 mars 2013

Gäss, gäss, gäss...Inte så många fågelarter att välja på nu när våren gått i baklås. Det fåtalet flyttfåglar som hunnit komma har väl återvänt, grävt ner sig i en värmande grop någonstans eller drabbats av det finala ödet. Jag lider med dem. Mina matstationer hemma har fått nästan dubbel ranson sista dagarna och de är mycket hungriga, de små liven. Tröstefullt då att kunna stödja sig på den ultimata överlevaren, gåsen. De fåglarna verkar totalt oberörda av klimatet omkring dem. Förstås är det nog inte så alls, men de verkar lika coola som på alla andra dagar. På dessa bilder finns ingen snö, bara bister kyla. Grågåsen överst försökte jag ge regi från bilen. Och visst. Efter ha vinglat med kroppen lite fram och tillbaka vände den till sist ansikte och kropp på det rätta sättet. Bläsgåsen under tog ingen regi, eller ens notis om mig. Men stansen tycker jag är berömvärd. Som en golfare beredd att just slå 300 metersdriven. Eller helst lite ytterligare längre.

tisdag 12 mars 2013

Tornfalk dyker - en stilstudie

Det roade oss storartat att få följa den lilla rovfågelns förehavanden under några minuter i vintras. Vet inte om fågeln var av samma åsikt men den verkar  med på noterna på så sätt att den med blicken noga följde våra göranden. Lika vanlig som den kan vara under sommarhalvåret är den vintertid en sällsynt syn i mina hemtrakter,  där jag ändå observerar djurlivet nästan varje dag. Nu när jag skriver erinrar jag mig att jag i ett tidigare inlägg rättades av en mer fågelkunnig person än jag : Visst är det en tornfalk vi tittar på? Med den brasklappen lämnar jag nu över till läsekretsen. Tjingeling! 

måndag 11 mars 2013

Luftburen hare

Ortens harar sägs vara större än normalt. Undra på att de knappt fick plats i sökaren... Skämt(?) åsido, alla kan se att de ligger i träning här. Fanns det inte i forna skolgymnastiken något slags kommando som På stället hopp? Eller var det marsch?  En annan sak. När jag ser solljuset och snön kommer jag plötsligt ihåg att de kunde kombineras. Kan vara bra att tänka på med senaste veckan i backspegeln...

söndag 10 mars 2013

Upptäckt! (2)Strålande solen till trots, nere i dalgången var det mörkt. Långt ifrån tyst med vattenmängder propellrade av den lilla snösmältning vi i alla fall hade. Fågelsång var inte att tänka på i den rytande forsen. Ska jag lära mig känna igen strömstarens kvitter får jag vända mig till den bok jag fått med text och CD-skiva med läten, hoppas denna fågel finns med där. Måste kollas upp. Och nej, det är en stubbe och inget avchoppat rådjurshuvud fågeln fascinerat tittar på i undre bild.

lördag 9 mars 2013

Du grymma natur


Sommareftermiddagen flöt på så sakteliga. Satt i trädgården, tillbakalutad i trämöbeln. Insekterna surrar, ett glas gott, kallt skämmer bort mig. Från norr hörs något ljud, jag tittar upp och ser några glador segla runt vår råkstinna träddunge i vinterhagen. Ensam i ett närliggande träd sitter en halvvuxen unge. I nästa ögonblick är den borta, nappad av en lurpassande glada, nu på väg mot mitt håll. Kameran ligger som väl är beredd på bordet och jag får denna enda bild på den snabbt försvinnande fågeln med sitt byte.
Enda bild skrev jag i originalinlägget ovan. Var det verkligen så det förhöll sig? Jag tittade och hittade en till        som kunde användas, passade på att processa om den så vi kan alla se vad programutvecklarna sysslat med de senaste åren... Detta gäller kanske inte användarvänligheten med Blogger som jag finner nästan obrukbart att få till den minsta lilla ändring med. Texten krympte trots att förhandsgranskning visar samma storlek och jag kunde bara skriva denna tilläggstext som bildtext, i förhandsgranskningen finns inga mystiska mellanrum i brödtext mm. Mycket trist.

fredag 8 mars 2013

Vårtecken!
Egentligen skapligt väder, halvsol med energi så det räcker och blir över. Men oj, så det blåser! Och så kallt det blir med vindfaktorn. Hoppas att de första, djärva flyttfåglar som redan kommit finner på sätt att klara sig. För så är det. Häromdagen siktades min första tofsvipa, igår överraskade brushane, honan,  med tidigt besök.  Nu har det börjat!

torsdag 7 mars 2013

Upptäckt!I det fantastiska väder vi hade idag - läs igår, ser jag på almanackan - fick jag i all hast bila till Österlen. Väl där bestämde jag mig för att leta efter strömstare, en fågel jag aldrig ens sett tidigare. Åkte så till Forsakar, hann gå 100 meter innan fågeln materialiserades inför mina ögon. Trots det fantastiska kamouflaget i dräkten. Fick ytterligare 3 observationer på några hundra meters ytterligare promenad, helt snurrigt! Så jag tänkte plåga er genom att framöver då och då kasta in en bild på strömstaren i bloggen.
Mycket gemytlig fågel, denna. Den hade järnkoll på mig, flög iväg när jag kom för nära. Men verkade inte skrämd, flög bara ett litet stycke bort. 

tisdag 5 mars 2013

En humanists funderingar över teknik


Idag är jag glad. Har fått mitt Wimberleyhuvud, balanserat ut det på mina grejor och nu vore det väl tusan om inte de bättre bilderna ska börja flyta in. En sak till. Någon undrade över mikrofokusjustering. Jag tror att den låter sig göras på alla Canons systemkameror utom de enklare. På min 7D finns i alla fall funktionen inbyggd, som i enkelhet innebär att sensorn kan flyttas fram eller tillbaka inne i kameran så inströmmande ljus från objektivet och sensoryta möts exakt i fokus. Mitt 500:a med konvertern monterad krävde att sensorn flyttades +6 punkter. Detta var bara en snabb grovinställning innan jag stack ut i vårsolen och 8 graders ljuvlig värme, kanske det finns mer att hämta vid noggrannare kalibrering. Har för mig att mitt 400:a behövde + 5 punkter. Utan ha framkallat en enda bild är skillnaden påtaglig redan på displayen. Hurra!
Som i bilden ovan är det i alla för mig viktigt att nyansskillnader och strukturer i päls verkligen kommer med i bild trots hård komprimering som på Blogger, nu känns det som jag har två långa objektiv för den uppgiften!

måndag 4 mars 2013

Jag är en liten gåsapåg från Skåne...


Sällan ser man skådarna intressera sig för grågåsen, i de kretsarna är denna fågel kryssad, undersökt och för alltid inpräntad i minnesbanken. Ingen anledning att fördjupa sig mer där. Vi fotografer kanske ser en en annan sorts grågäss. Godmodiga, robusta som fotomodeller, vackra färger och former på mark och en dragning åt fotograferingsbar lyteskomik har de väl i luften, tycker jag. Som en  sorts köttkorv med underdimensionerade vingar ska den väl egentligen inte ens kunna lyfta, tycker man kanske. Men skickliga flygare är just vad de är. Dum som en gås heter talesättet. Det behöver man inte heller tro på. Och visst kan de underhålla, som bilden visar? 

söndag 3 mars 2013

Ormvråken kallar på mig, men...Fantastiskt fotoväder idag, så därför går jag förstås inte ut. Fast det beror mindre på strålande solljus och mer på att det varit lite tungt på jobbet. Sen på TV är det visst något Londonderby i fotboll som oxå lockar...  Här kommer i alla fall en bild som kunde varit skjuten idag. Känns gott att veta att säsongen för BIF:ar står på glänt. Hoppas på en trevlig söndag för oss alla!

lördag 2 mars 2013

Om perspektivAtt teleoptik plattar till en scen, det vet vi alla. Objekt i fonden rycker närmre förgrunden, kan med kraftig televerkan se ut att befinna sig i samma horisontella plan fastän åtskillig distans skiljer åt i verkligheten. Men påverkar teleeffekten oxå det vertikala planet? Det trodde jag inte, men kamerabilden ljuger ju som bekant inte, eller hur? Hur uppfattar ni hackspettens position gentemot fotografen? Bilden i övrigt är måhända ingen kioskvältare, så vi bortser från det. Min betraktarinstinkt säger mig att fotot togs från hög position alternativt spetten sitter på marknära stubbe. Fotografen - jag - ser ner på fågeln. Visst är det så? Det är en märklig upplevelse eftersom jag stod på marken, fågeln sitter säkert 15 meter upp i tallen och använder den avbrutna grenen som verktyg för att smula sönder kottar med. Jag riktar teleobjektivet nästan rakt upp i luften, känner att en vindpust modell starkare kan fälla mig till marken. Och ändå ser resultatet ut som fågeln och jag bytt plats med varandra... Det där som skrivs att kamerabilden inte ljuger, det är lögn och förbannad dikt! 

fredag 1 mars 2013

En ljus, en mörkSpinner vidare från förra inlägget. Ingenting ramlade ner ifrån stativet igår därför att utrustningen aldrig hann monteras upp. Detta berodde förstås på att utrustningen sabbades dessförinnan. Jag har en Benro kulled som jag dittills trott gott om. Skulle skifta det huvudet till ett större stativ, men jädrar så hårt det satt fast. Jag slet och - till min olycka -  lossnade inte huvudet från centerpelaren utan den lilla skruven som låser fast rotationsleden. Inte bara skruven utan hela infästningen. Det som ser fastgjutet ut visade sig istället vara ingängat och fäst med lim! Svagt, tycker jag. Grejen kostade nära 1500 spänn, om jag minns rätt. Lite hårda tag måste utrustningen palla för. Senare kunde jag få loss huvudet med hjälp av skruvstädet Med detta får utrustningssnacket ta semester ett tag.
Så mycket roligare att vi hade skapligt väder igår och att SMHI lovat sol till denna dag som kommer. Ska jobba men hinner nog knäppa ett par bilder innan dess.
Ser att vi gått in i mars månad. Nu börjar det hända grejor...