söndag 30 september 2012

Tåkerns lilla hemlighet, del 2Den praktfulle hanen -  som verkar gå i tungviktsklass - kan glädja sig över vackra honor i omgivningarna. Med de dimunitiva vingar bilderna uppvisar kan man undra hur de de kan bli luftburna. Jag kan dock försäkra att det kan de. Men kanske det ändå delvis förklarar varför de uppträdde så nära publiken - fotografen.

lördag 29 september 2012

Regn och fjällvråk


Här en gammal bild som känns aktuell då dem matchar mitt humör och vädersituationen vi har idag. Ett sånt där fint regn som tränger in i ögonen och blöter ner allt annat oxå. Fågeln satt tålmodigt kvar på sin lilla gren, väntade på bättre tider. 

fredag 28 september 2012

Ängspiplärka!


Det som är mest tragiskt med den här fågeln är svenska namngivningskommiténs fantasilöshet. De sammansvurna kanske kallar sig för något annat, men ni förstår nog vad jag hintar efter. Ängspiplärka tycker jag känns som förklenande namn på denna fågel, kunde gott heta något tuffare. För en tuff fågel är det ju. Stolt stolpsittare eller Tålmodig trådsittare. Se där ett par mycket bättre förslag! Vacker är ju fågeln oxå, enligt fågelboken ska den dessutom ha ett "snällt" utseende. Så kanske Snäll lärkfågel vore annat alternativ!?

torsdag 27 september 2012

Liten sork orsakar stort tumultFotograferade andra fåglar när plötsligt rena kriget bröt ut på en annan del av fältet. Det peps och skreks, kakafonin rullade ut över nejden. Hann se en gråhäger med något svart dinglande i munnen - sannolikt en sork - ta emot en attack från gladan, oxå intresserad av samma lunch. Kvar på  marken käbblade de en liten stund, när jag var framme lyfte tyvärr båda två och flög bort i fjärran. Dessa bilder var allt jag  fick registrerat av händelsen, absolut inga höjdare -  pratar nu i bildmässiga termer - men i alla fall vittnesbörd om att t.o.m de största flygare inte går säkra från rovfågel.

onsdag 26 september 2012

Tåkerns lilla hemlighetVilken exotisk liten varelse! Detta är hanen av släktet skäggmes, inte ovanlig vid ovanstående fågelsjö. Själv trodde jag först att det som landade framför mitt hungriga objektiv var en förrymd burfågel av sydländskt slag. Men så här vackra kan våra stationära fåglar oxå vara. Fullständigt orädd satt den och ett par honor och lät mig hållas, fortsättning följer.

tisdag 25 september 2012

Hare och daggdropparHaren satt redan ganska nära mitt gömsle när den plötsligt bestämde sig för att hoppa fram lite till. Den satte sig på den uppskrapade jordvallen till en mindre serviceväg, vädrade misstänksamt. Konstiga, slamrande ljud hördes bakom den där tältduken. Öronen bakåt, kniper ihop ögonen för den tittar ju mot uppstigande sol. Nä, verkar inte vara farligt. Fortsätter frukosten. Så blev en ytterligare bild till. 

måndag 24 september 2012

Solljus, du härliga...Haft ett långt veckoslut, varit bortrest med regnet som granne hela tiden. Snopet. När det nu var den fina fågelsjön Tåkern som var ett av resans delmål. Men innan dess har det funnits många fina dagar hemma i Skåne, som bilderna visar. Det kommer månader nu när det inte längre känns lönt att ens försöka sig på flygbilder. Som väl är finns ju gott om sittande fågel, de får duga tills vidare. Om någon kan ID-bestämma översta fågeln blir jag tacksam, gott om dessa i vattensamlingarna just nu. Dykand? Brunand? 

söndag 23 september 2012

I rampljuset ?Nä, lika gott att berätta sanningen som den var. Det som ser ut som en spotlight riktad mot den nedersta anden är i själva verket en halo, oavsiktligt skapad av ett vajande grässtrå. Men kanske det ändå ser ut som om fåglarna flyger mot ljusare tider än de vi har att förvänta oss. Det gör de alldeles rätt i. Så vad lärde jag mig av detta fototillfälle? Jo, solljus + vatten + tallskog skapar ofta förhållanden som känns bra för fågelfotografering. Jag är lyckligt lottad som har tillgång till dessa parametrar. Att det dessutom är gott om fågel i området är ju så klart den verkliga bonusen.

lördag 22 september 2012

Gosedjur?Skrev tidigare om jakarna som först måste passeras innan man når fram till fågeltornet. Jag fascineras av dessa djur som efterhand gräset i  deras inhägnad  nerbetas kommer allt närmre det ynkliga, lilla staket som skiljer dem från oss. För att få med hela kalven fick jag backa så långt det gick, men klövarna kom ändå inte med i detta obeskurna foto. Typiskt! Om dessa jakar kan sägas att de verkar snälla, men, men. Ingen kliver in i deras hage utan att riskera livet, tror jag. Bilden visar deras sammanhållning; kalven strosar omkring, mamman är aldrig långt borta. Ser inte pälsen kramvänlig ut?

fredag 21 september 2012

Som på begäran... 2(2)Men han var ingen livad lax idag. All den förväntan hans ansikte uttryckte i förra bilden inför de stundande uppgifterna har här förbytts till yttersta avsky. -Neeeejjj, inte den där gubben, igen!!! Kan han inte för en enda gångs skull lämna oss ifred??!
Hoppas han kom över chocken. Att min popularitetsgrad i skogen inte är på topp överallt i skogen bryr jag mig inte om. Jag kom hem med bilden, det är det enda som betyder något!


torsdag 20 september 2012

Som på begäran.... 1(2)


... kommer en stilig 14-taggare fram till vägen den måste korsa för att komma in till själva avelsområdet. Väl där hoppas den säkert på att få tjuvuppvakta någon vacker hind som undkommit platshjortens uppmärksamhet. Praktfull som han är har han ändå något eller några år till på sig att själv försöka axla den rollen.
Orsaken till att jag kunde fotografera så  nära - 100 %-igt synlig, stående på vägen med trebenet utfällt - stavas eftersläntrare.    
Ett större gäng blev skrämda av något längre bort på det öppna fältet, sprang tillbaka och försvann från  min radar. Det är detta gäng  jag senare stöter ihop med som på bilden. Jag hade annars gett upp, promenerade tillbaka till bilen genom detta vackra industriområde...

onsdag 19 september 2012

Sjungande glada!
Well, well, vissa dagar är bättre än andra. Igår nästan kraschade jag till fots in i ett större gäng kronvilt på morgonen. Eftermiddagspasset kröntes med en kungsörn. Däremellan passerade bilen genom bilprovningens lokaler utan anmärkning, skönt. Dessutom såg jag årets kanske bästa fotbollsmatch senare på kvällen. Vilken dag!
Gladan på bal(-vagnen) satt på sin post, igen. Den här gången  i morgonljuset. Som det verkar behöver de inte anstränga sig för att fylla matbehovet just nu. Allt kretsar  kring ett eller ett par anslutande fält som de delar med kråkor och storkar, en och annan häger. Så det blir tid över till rekreation tillsammans med fotografen!

tisdag 18 september 2012

Halvporträtt.Här en liten törnskata fångad i milt ljus. Ofta nog sitter de djupt inne i törnrika snår och får man bara syn på dem har  man  hyggliga chanser att få till det med ljuset. Sympatiska fåglar dessa, för övrigt. De sitter gärna kvar en god stund efter man börjat fotografera dem. Ändå lyckades jag inte hitta en  lucka i grenverket så oxå stjärten kunde komma  med. 

måndag 17 september 2012

Var försiktiga, därute


Först en rättelse angående det förra blogginlägget. Pratade imorse med en fotograferande kollega som verkade säker; några kalvar ur nominatstammen märks varje år.  Därför tar jag tillbaka min önskan om jakt på hinden ifråga. Konstigt att jag aldrig sett detta innan, men sånt kan hända.
På tal om att kunna hända. Bilden ovan  togs igår eftermiddag,  i fullt dagsljus. Helt obeskuren fick djuret knappt plats i bildrutan, men jag tror nog att poängen går hem ändå. Med ett vilt uttryck i ansiktet och med  musklerna spelande kastade sig den här ynglingen ut på den ganska trafikerade landsvägen. Kanske jag fick intrycket att den tittade åt sidorna först, men det kan ju varit inbillning. Kvinnan vid ratten körde redan försiktigt och bromsade lugnt in, inget trafikalt dramatiskt inträffade. Men en lite annorlunda bild blev det.

söndag 16 september 2012

Rymling!

Här en oroande bild. Från veckan som gick. Tittar man  noga på hinden i högra hörnet kan man ana något gult i huvudhöjd. Kraftigt delförstorad avslöjas bildens gåta. En EU-märkt hind springer fritt med de övriga djuren. Inte mycket att vidare orda om; vi betraktar ett förrymt djur från något hjorthägn någonstans. Oroande? Det enda bevarade, vilda kronviltet i Europa - som  var  det Linné baserade sin artbestämning på - är det som varje morgon springer över fälten i dessa trakter, i Skåne. Kallas oxå nominatrasen. Om gener från importerade djur sprids vidare försvinner så klart med tiden ursprungsrasen helt och hållet från världskartan. Tyvärr lär den nya avkomman bli dominant bl.a beroende på att deras horn utvecklas kraftigare och skulle ett sådant handjur bli avelskung - platshjort - är skadan irreparabel. Vi jagade och sköt bort hela nominatdjurstammen i Sverige. Nu hoppas jag - mot alla mina principer i övrigt - att  jägarna fäller denna  stackars helt oskyldiga hind så  arten kan  bibevaras. Amen.

lördag 15 september 2012

Juvenil silvertärnaLyckades överraska denna trevliga lilla fågel när den slumrat till på stenen och inte väntade sig besök. Så överraskad att den inte ens övervägde att flyga iväg. Kände väl att det var för sent; hade jag velat göra den illa hade det redan varit gjort. Så den blev kvar och försökte göra det bästa av situationen genom att posera väl och få det hela gjort så kvickt som möjligt. Kanske magen var full av fisk, kanske inte. Börjar lära mig en sak. Djur, även dessa små, är självständiga individer och i alla fall i begränsad omfattning kapabla att ta individuella beslut.

fredag 14 september 2012

Onsdag morgon 07:21Bjuder på en stämningsbild från årets kronviltsbrunst. Så här långt är de fortfarande inne i preludier, gissar högbrunsten tar sin början nästa vecka. Har suttit ett par pass i mitt lilla bärbara fotogömsle. Småfåglarna glömmer snart bort tältet och bryr sig inte stort. Att kronvilt hör bra och ser skapligt kände jag till sedan tidigare. Nu vet jag att de har otroligt bra hörsel. De uppfattar lätt kamerans slutarljud från 50 meter - med vinden i ryggen. Det är på tiden att tillverkarna tar fram tystare kameror, tycker jag. När allt annat man gör och har är 100%-igt fältmässigt utfört ska väl viltet inte skrämmas bort av kameran?!
Bilden ovan har inga sådana problem, tagen på långt håll som den är. Uppstigande dimmor, dagens första solljus och djurens utandningsluft skapar ändå lite livlighet i denna morgonens sista bild.

torsdag 13 september 2012

Dov i det fördolda!
Att utan gömsle komma riktigt nära inpå vild dovhjort är utomordentligt ovanligt. Men om det omvända gäller? Att hjorten ligger i gömslet och spanar på dig när du väl synlig promenerar förbi längs vägen? Tja, resultatet kan bli ungefär som på dessa bilder. Avstånd till motiv c:a 10 meter. Första bilden som situationen såg ut genom objektivet, andra fotografiet min färdigredigerade variant. Djuret låg på marken, skuggad av vegetationen och mot kolsvart bakgrund. Sannolikt helt övertygad om att där var den osynlig. Om det nu inte bara var för den där vita pälsen... I lugn ro snodde jag med mig ett 30-tal bilder, tackade för poseringen, gick vidare.

onsdag 12 september 2012

Tänker så det knakar!Den här fina ormvråken har just genomgått naturskolans högre seminarier. På ledig stund ser vi den här begrunda vad den där vita plastmojängen egentligen ska vara bra för?  Lägger pannan i djupa veck. Jag fångar den just i värsta teoribyggandet.

tisdag 11 september 2012

Lärkfalk (juv)
Rejäl medgång nu, erkännes. Jag spanade efter fiskgjusen med liten fisk i klorna jag nyss sett, när en betydligt mindre varelse nära nog kraschade in i fiskaren. Försvann med blixtens hastighet, hade vänligheten att flyga tillbaka från annat håll några minuter senare. Fågeln stannade ryttlande upp i luften kanske 15 meter bort, jag tror den ska dyka ner på bytet. Men sen ser jag att bytet håller den redan i fast grepp. Inför min glödheta slutare tycks den istället bestämt sig för att käka upp dagens lunch,  i flykten. Vårtbitaren stod på menyn. Varje dag har naturen något nytt att förmedla ( OK, inte varje dag, men det händer nån gång ) och det här beteendet skulle man ju gärna på något vis vilja uppmuntra.
Nu har jag berättat om den enkla biten. Kvarstår, vad för slags falk är denna? Min röst går till juvenil lärkfalk, men se inte det som skrivet i sten.
Nu har kronviltsbrunsten börjat ta fart, tog mina första bilder för några timmar sedan. Från att till för ett par år sedan varit en rätt stillsam fotografisk angelägenhet för fåtalet, tycks den nu ha utvecklats till ett evenemang i organiserade former. Igår kväll satte jag upp mitt gömsle i sällskap med 20-talet naturintresserade, i 11 bilar,  min egen oräknad. Guidning med konsulent från länsstyrelsen, senare i veckan öppet hus med visning av området. Jättekul med sådant intresse och man kan ju alltid hoppas att även finansiella medel allokeras så färskt hö i fler krubbor sätts ut när bistra vintern kommer! Länsstyrelse och Malmö Stad ; hoppas ni lyssnar nu.

måndag 10 september 2012

Går mot solen!Enligt tidningsrapporteringen har det gått bra för de skånska storkarnas fortplantning i år, bättre än på länge. Man hoppas på att när tillräcklig kritisk massa uppnåtts ska ledargestalter formas i flocken som uppmuntrar migration, bort från svenska vintern. Låt oss hoppas det fungerar så. De här två håller ju som alla ser på att träna sig för flykten mot sol och värme. Fåglarna är ett härligt inslag på skånska slätten och jag håller tummarna för att projektet en gång blir - självgående.

söndag 9 september 2012

Entita! (?)Här en liten augustifågel som ställer till det i artbestämningen. Mycket lik talltitan, står det i fågelboken. Har oxå en liten tofs á la svartmesen. Men glansigheten på hättan indikerar entita, oxå enligt böckerna. Suck! Någon som vill vara domare? Stig gärna fram, tala om för oss vad Du tror vi betraktar. En ledtråd till. I texten står att entitan är "orädd". Denna flög fram och tillbaka, fotograferad på kanske 4 meters håll, en riktig tuffing! Kanske den ville dela med sig av maten den fångat?

lördag 8 september 2012

Brun kärrhökI min lilla sjö är det från augusti och någon månad framåt som dessa bäst kan siktas. Om denna är juvenil eller fullvuxen hona går utanför min kompetens att bedöma. Men en sak har jag förstått. Riklig, ja ett överflöd av exponering krävs för att något lysa upp den ljusabsorberande, brunsvarta fjäderdräkten. Då har sedan länge huvudets högdagrar frätts ut. Detta är en fågel som kräver sin fotograf. Kan inte säga att dessa bilder är genuint lyckade, men de blev de bästa jag kunde komma upp med för denna gång. 

fredag 7 september 2012

Vackra augusti : RågetenHösten presenterade sig igår. Med blåst, fallande temperatur och ett bländarsteg mindre ljus. Det där sista är viktigt, allt annat kan kompenseras för. Den fotoutrustning jag mest använder i bloggen är bra, men lite gammalmodig. Att köpa upp sig ljusstarkt kräver Lottovinst, tyvärr. Eftersom jag aldrig spelar på det, eller något annat spel heller för den delen,  är utsikterna inte så - just det - ljusa.
Varför då inte publicera från förra månadens bildskörd? Augusti var tidpunkten där fotoparametrarna jobbade för bildskapandet, få var gångerna som regnade bort. Årstidens höjdpunkt, helt enkelt. Jag börjar med den här figuren, som med kritisk uppsyn dök upp på fina sommarkvällen.

torsdag 6 september 2012

Varning!!Detta blir en lång post. I sin blogg skriver Kungsfiskaren att det kan hända att han kommer hem från fotosejouren med tomt minneskort, men inte hänger läpp för det. Naturupplevelsen väger upp den förlusten. Det är en beundransvärd inställning, heder och kraften till Ingemar. Själv har jag tyvärr inte den staminan, är mer personen som vill få minneskort fyllt. Helst varje gång. Behöver helt enkelt många rutor för att kunna välja ut den bästa.
Detta för oss till bilden ovan. Ibland blir man grymt besviken på dagens bildskörd. Bilder man hoppades skulle bli något förvandlas på skärmen inför förtvivlande ögon till - skräp. Men så händer det. Det omvända. Inget i fotograferingssituationen talade för att resultatet skulle överleva ens en preliminär bildgranskning. I fallet med närbilden på gladan satt jag i bilen, fågeln klamrade sig fast på fel sida (i samma balvagn som tidigare visats här) så kroppen får utföra gymnastiska slingerkonster jag inte trodde den hade kvar. När så äntligen fågeln siktats i sökaren blir min bil nästan rammad av en av traktens rednecks. Unga killar i sina monstermaskiner som plöjer upp fälten och producerar vår mat. Men oxå tycks alltid ha bråttom och inte gillar bilar på vägar de kör, trots att jag kört ordentligt åt sidan. Och som ser fågelfotografer som det lägsta Gud skapat. Tre skott fick jag innan killen började tuta, bilen skakar när "traktorn" vräkte sig fram och jag såg fågeln flyga iväg. Min kamera kan ta 8 bilder/sek, Nä, ingen person med tålamod som dygd, precis.
Alla bilder blev bra! Ödet ville att fotot ovan blev mitt bästa hittills. Jag kan inte begripa hur det gick till. Fokus sitter 100%  perfekt. Har tidigare tagit 100-tals liknande exponeringar, experimenterat med skärpeinställning, exponering medan jag skjuter. Aldrig fått till det. Tack, kära vägmarodörer. Hädanefter är det bara svenskproducerad mat som gäller för mig!

onsdag 5 september 2012

Tornfalkens paradis?Idag- igår skyndar jag mig att korrigera - träffade jag på sju (7) tornfalkar över två lokaler. Sex av dem var honor som inte alls ville bli porträtterade. Hanen på bilden var mån om distansen, han oxå. Men lät mig hållas nån minut. Ska försöka komma ut imorgon bitti och se vad skogen kan ge av hjort och svin. Omväxling förnöjer, så var det sagt.

måndag 3 september 2012

Breaking news!
En gång mötte jag ett par som kom tillbaka från det allmänna gömslet med ett lyckligt flin klistrat fast i ansiktet. Bakom tub- och vanliga kikare rapporterade de viskande att de sett ägretthäger på en ö ute i sjön. Självfallet satt den inte kvar när jag minuten senare tittade efter. Eller mitt lilla teleobjektiv förmådde inte hämta in gestalten. Hur som helst, idag har jag själv inrapporterat fågeln till Svalan. De som är intresserade kan få mer info därifrån.
Egretthäger, det ni !

I skuggan (3)I fonden dallrar värmevågor. Eftermiddagssolen är obevekligt het. Den lilla rågeten finner på råd.

söndag 2 september 2012

Som en xxxx från ovan
Nej, detta är ingen fortsättning på skuggdjuren,även om den delvis sitter just där. Den serien är inte färdigredigerad riktigt än. Alla ser väl att stjärtmesen solar sig, den vita kroppen tål kanske värmen bättre. Denna var en av flera andra arter som kivades om plats i samma träd, här sitter den nästan rakt ovanför mig och jag hade mina betänkligheter att rikta de dyra glasbitarna  rakt upp i luften, mot himlen. Av kanske lättförstådd anledning.

lördag 1 september 2012

I skuggan (2)
Några bofinkar flyger kvittrande mellan träden, alla sätter sig på skuggsidan utom den på översta bilden som gav mig tillfälle för frihandstagning. Så pass långa exponeringar med telet ska ju inte gå att genomföra när man inte kan stoltsera med inbyggd bildstabilisering och det märks oxå i resultatet. Ekorren med dess miljö upplevdes för blotta ögat mycket mörkare än här i bild. Den provianterar för vintern kan man se. Smart som den är utför den arbetet i svalkande skugga. Ljuvlig omgivning att vandra runt i, tallskog en somrig dag. Även för fotografen.