fredag 31 augusti 2012

I skuggan (1)Där jag bor har Augusti månads väder varit fenomenalt. Om man är begiven på bad&strandliv. Vissa dagar har det varit så fuktvarmt att man nästan tappat andan. Jag inbillar mig att sådana förhållanden oxå påverkar djurlivet. Ute på ängarna syns mest den tåliga gåsen. Och gäng med råkor, kråkor, förstås. Större samlingar småfågel har jag bara hittat intill öppet vatten.
En nötväcka smyger sakta ner längs trädstammen. Normalt skulle den vara ute ur bildrutan långt innan jag hittat den genom telet. Nu sitter den snällt kvar och ger mig en liten serie bilder att välja ur. Visst ser den ut att ha det skönt därinne i mörka svalkan?

torsdag 30 augusti 2012

Besegrad!Nu har jag prövat ladda upp bilderna från annan dator och det gick ju utmärkt. Skumt. Får se om mina "datorkunskaper" räcker till för att lösa detta lilla problem. Över till roligare ämne. Gråhägern ovan sitter i ett avskalat och -grenat gammalt, fallfärdigt träd mitt i byn intill landsvägen. Tre gånger innan har den lyckats överlista mina försök att sensorisera den. Igår körde jag förbi på 1:ans växel, kameran skjutklar i knäet, rutorna nerfällda. Där satt den ju! Parkerade bilen på vägen, upp med kameran och han få 4 bilder innan den med sitt primitiva kraxande kastade sig loss. Det var nog inte jag som skrämde bort den denna gång utan bakomvarande bilist som var snäll nog att tuta på mig. Inte klokt så fort folk kör ibland!

Vart tog bilderna vägen???

Här skulle ha kommit blogginlägg med bild. Men jag kan inte just nu bifoga något, när man klickar på bildikonen snurrar "timglaset" och inget annat händer. Kanske jag nått gränsen för hur många foton som sparats. Någon som känner igen problemet och vet hur man ska gå tillväga? Tack på förhand, Klas

tisdag 28 augusti 2012

Staren & fotografenAlla som håller på med detta vet om att det kommer perioder när fotografering blir svår. Du tänker så kass du är, inte ett enda djur lyckades du få inom skjutavstånd, eller du väljer hela tiden fel plats att söka djuren. Dagarna går, inga bilder. Så händer det man nästan börjat hallucinera om; En - i detta fall - fågel som är så inne i sitt pysslande att den struntar i ovidkommande detaljer som en fotograf. Just så upplevde jag staren på översta bilden. Upptäckt igår, satt den på grusvägen medan jag närmade mig. Satt kvar....ända tills jag var framme vid objektivets närgräns. Lite närmre än så var jag, faktiskt. Fick backa lite. Tog en serie bilder. F-n oxå! Klippte av stjärten. Backade lite till - då pep fågeln iväg. Så det som visas överst är den helt obeskurna lilla staren genom ett 400:a. När hände det senast? Kolla gärna de helt oskärpta detaljerna i fjäderdräkten!
För att göra rättvisa åt min fågel visar jag ett normalt närskott, en annan dag. Synd att det måste gå så lång tid mellan tillfällena. Men oj, vad glad man blir när det väl händer något.

måndag 27 augusti 2012

Frukost i det gröna!Obekymrad stod kronviltshinden och tuggade gräs och passade samtidigt på att blicka upp mot åsen. Det var tidig morgon, mörkt och autofokusen kämpade dessutom med dimslöjorna. Så detta blev mitt första foto taget med liveview och efter det ha många fler tillkommit. Jag är positiv till denna funktion och använder den gärna när ljuset sviker. På min kamera zoomar jag in 6 ggr, lägger fokus på det valda utsnittet och med lite tur sitter bilden där. Motivet ska förstås helst vara orörligt. Hur gör ni?

söndag 26 augusti 2012

En enkel till fågeltornet, tack!

Ljuvlig musik i örat när jag går hemifrån

På väg ut ur stan träffar man på udda individer

Om vintrarna kan man gena över isen

För att komma till fågeltornet måste hagen med livslevande jakar passeras.
Har aldrig sett någon gena över detta ställe...

Så här kan det se ut på väg till fotograferingsstället. Väl där infinner sig inte sällan dagens antiklimax. Tur att det finns andra saker att intressera sig för...

lördag 25 augusti 2012

Rovfågel under luppen (3)


Sista bilden i serien föreställer en duvhök, 4 meters avstånd. Här har jag förstås råkat passera dess bekvämlighetszon med råge. Ur ögonvrån sågs något röra sig i gräset och försvinna vid busken intill stigen. När jag undersökte påträffade jag denna vingskadade stackare, tog ett par bilder och gick därifrån. Förmodligen har den kolliderat mot en kraftledning eller slagits till marken av vindkraftverk, sådana finns det gott om i närheten. Som den rovfågel den är visar den sitt byte ingen nåd och - som blicken klart utvisar - förväntar den sig själv ingen. Hoppas den är luftburen vid det här laget.

fredag 24 augusti 2012

Fängslad!?Skoninglös skiner solen på den lilla piplärkan där den rastas på innegården, en enda bräda som bara tillåter den mest monotona promenad fram och tillbaka. Utan vingar kan den aldrig ta sig därifrån, ut mot friheten.
Nej, nej. Det är bara min fantasi som då och då förlöper sig. Självklart flög den iväg på det vanliga sättet efter jag fått några bilder. Inför vissa bilder kanske man inte ska stanna upp och fundera för länge...

torsdag 23 augusti 2012

Rovfågel under luppen (2)Gladan togs på ungefär samma avstånd som vråken i förra inlägget, men denna bild tålde att delförstoras. Ingen perfekt skärpa denna gång heller, men bättre för nu är motorn frånslagen och det är helt och hållet fotografens kompetens som kan ifrågasättas. Hur som helst, närmre ett vilt och friskt exemplar av rovfågel blir svårt att komma. En del backar av från 50 meter, andra är mycket mer socialt robusta. Kanske man kan kalla dem så.

onsdag 22 augusti 2012

Rovfågel under luppen (1)Trädet står intill vägen i nerförsbacken, bara ett par hundra meter hemifrån. När jag såg vad som satt i det tog reflexerna över och jag gjorde en föga fältmässig tvärnit, backade tillbaka. Underligt nog satt fjällvråken kvar och lät sig exponeras på nära håll. Knappt fågeln fick plats i rutan. En smula suddig, men den får duga. Detta var innan jag lärde mig att stänga av motorn vid tagningar från bil.

måndag 20 augusti 2012

TransformerIbland kan färdigprodukten av bildredigeringen komma ut på oväntat sätt.Fotograferingsituationer i mörk skog skapar ofta nog stort spelrum för oväntade resultat. Nu vet jag att samma kan gälla för efterbearbetningen. Jag mörkade ner lite här, ljusade upp lite där och tillsatte fläckvis en aning saturering. Noggrannt betraktas så resultatet. Plötsligt inser du att du just begått ett allvarligt brott. Skogen håller på att eldas upp! Inte nog med det. Djuret i förgrunden får ny betydelse. Istället för det avsedda stillsamma porträttet på vithinden,  har hon här förvandlats till actionfigur, som ett slags Hamilton på bioaffisch...  Märkligt att hon fortfarande står så stilla framför pågående katastrof.

söndag 19 augusti 2012

Närkontakt!!
Blev riktigt glad när denna kom. De var fyra gråhägrar som kom flygande, den här bröt sig ut och flög nära förbi utan ta minsta notis. Fast den kunde ju inte låta bli att först lätta på trycket. Efter ha först knappt sett någon häger alls vimlar det numera av dem. Härligt! 

fredag 17 augusti 2012

Snart matdags!Skönt att vara tillbaka till lugna sommarstället efter allt resande. Häftigaste upplevelsen var nog havsörnen som en kort stund slog följe med båten i skärgården. Jag hade vidvinkeln påskruvad, så bilder blev det förstås inga, men en upplevelse att stoppa in i analoga minnesarkiv. På tal om arkiv kommer här ovan en några dar gammal bild. Oxå en upplevelse. Av en slump kom trädstammen mellan mig och fiskgjusen så fågeln med sin fångst såg mig inte innan den kommit ganska nära. Sen blev det tvärstopp och -vändning, allt i en enda, smidig rörelse. Det rådde besvärligt motljus. Men man får ta vad naturen ger en och göra så gott man kan av de förutsättningarna. Kort stund senare var ytterligar en gjuse uppe i luftrummet, kanske boet finns någonstans där ute?

måndag 13 augusti 2012

Råbock rockar!¨

...så var det dags för manliga pendangen till råviltet på nyhygget. Geten visades redan för ett litet tag sedan. I poseringlust skiljde det inte mycket mellan de två, som hade hela det avverkade stycket för sig själva. Det bjöds tyvärr inte på någon parningsdans. Fastän tidpunkten på året var den rätta, var dessa båda nog inte riktigt mogna för just den uppgiften än. Vilken härligt oskuldsfull tid, den ungdomen...
Denna blogg stänger för ett par dagar. Önskar er alla en trevlig avslutning på sommaren/ semestern.lördag 11 augusti 2012

Viltfritt!Tja! Idag tar jag ledigt från de vanliga motiven och visar istället diverse naturbilder från senaste dagarna. Tyckte att de oxå kunde behövas luftas på nätet. Augusti är annars en mindre bra månad för mig eftersom viltet i mina trakter verkar ta semester då. Helt barskrapad kom jag inte hem idag heller; en juvenil silvertärnas och mina vägar korsades.

torsdag 9 augusti 2012

Djur som ställer till besvär (2)


Jaha, detta var dagens fynd. En juvenil törnskata. Kul fågel, men de trivs i varje fotografs mardröm. Törnen, slån, ris, kvistar och grenar. Överallt dessa snår. Jag tyckte jag fick till en rätt vass "belysning" i bilden, i form av solbelyst löv i övre högra hörnet. Men vad göra med skymmande växtlighet? Mina photoshopkunskaper är ännu inte goda nog för att rensa upp här, bättre att låta det vara och tänka bort skräpet.Hoppas ni oxå har fantasi!

Djur som ställer till besvär (1)Ungefär så här kan trädkryparen se ut när den är på bästa humöret. Jag tror denna var den enda bilden jag tog där man faktiskt ser fågeln. När den kryper på trädstammen -utan silhuettverkan - har den fantastiskt kamouflage, även i uppförstorat format. Å andra sidan verkar den ganska orädd, gick att komma hyggligt nära inpå. Någon gång bara måste jag få med monopoden för dessa promenader till sjön genom skogen. Vet bara inte något bra sätt att fästa den på, måste vara bärbar för snabb aktion skulle tillfälle komma. Bilden tagen på frihand, skulle kunna bli bättre.

onsdag 8 augusti 2012

I teknikens tjänstDen här fiskgjusen är ringmärkt. Och radioriggad. Det märkte jag inte alls vid fotograferingstillfället. Förhoppningsvis märker fågeln inget av extratillbehören heller. Någon samlar uppgifter om den här fågelns färdväg, förmodligen deltagare i ett forskningsprojekt, förmodligen med säte vid universitetet i Lund. Jag är säker på att resultaten skulle intressera många, inte bara fågelkännarna. Därför hoppas jag att man synliggör rapporten och helst lägga ut dagliga observationer för allmänheten. Hade det inte varit något, att se hur lokala fåglar rör sig i området? Allt nytt som går att lära om fåglar vore välkommet och det skriver jag som inte har ämnet som huvudintresse. Finska forskare vet redan hur det ska gå till. De har detta örnprojekt som lysande exempel, http://www.luomus.fi/svenska/zoologi/havsornar/nyheter.htm , nöjsam info även för oss vanliga dödliga.

tisdag 7 augusti 2012

Kormorant

 En del människor här hemma hatar den här arten som pesten. I Skåne kallas den ibland vanvördigt för ålakråka. På andra ställen i världen är de eftertraktad arbetskraft. Just det, man fäster ett snöre om dem och så låter man fågeln fiska åt en. Och de är mycket skickliga på det de gör. Tillbaka till Sverige så är storskarven här för att stanna, ingen tvekan om det. Fotografiskt tycker jag de gör sig rätt bra på bild. Som här där jag hade turen att reflekterat ljus från vatten under fågeln lyser upp under vingarna.

lördag 4 augusti 2012

Skogens lilla älskling!Idag tänkte jag berätta om det fina rådjurspar som betade på nyhyygget. Damerna först, som alltid. Det var oxå geten jag först upptäckte där jag försiktigt smög mig ända till skövlingskanten. Hon betade sig lugnt fram, men när kameran började låta tittade hon misstänksamt åt mitt håll. Det fina var att medan djuret hade solen i ögonen stod jag - upprätt i skuggan - iförd kamouflagekläder, stel som en pinne lutad över kameran. Eftersom den här bloggen läses av jägare skulle jag vilja göra en utvikning här. Är denna situation den enda där kamouflageutrustning - kläder tänker jag då främst på - gör någon märkbar nytta? Det är  i alla fall min uppfattning, så här långt.
Åter till fotograferingssituationen.  Geten kom närmre och närmre, hade väl beslutat sig för att det där oljudet inte var så farligt. En förtjust fotograf ser det redan i sökaren; vilken sötnos jag fotar här! T o m det fula hygget liksom lyser upp där hon går, jag ser det tydligt... Bilderna är bara måttligt beskurna. Tack, skogen!

fredag 3 augusti 2012

Tankemössa på !Undrar hur det skulle kännas att fritt ta igen sig en stund på sin gren, blicka ut över området. Sedan bestämmer man sig för att dra, sätter sig i ett annat träd och under tiden spanat in vad som dukas fram därnere på marken?
Det kan inte vara ett dåligt liv, i alla fall inte under dessa tider av överflöd. När jag tänker på hur mycket besvär med kameror, ryggsäck med packning mm jag hade bara för att ta min lekamen upp -via vertikal "stege" - till fågeltornets plattform, ja då  kan man kanske fundera över vem som egentligen drog vinstlotten av oss... Stort tack till denna fina karaktärsfågel som fick mig att fundera i andra tankebanor.

torsdag 2 augusti 2012

Flyby


Nu har fågeln nått jämsides med mig. Kanske åtta meter bort. Den har oxå bestämt sig för att ignorera min person och istället tar den höjd för den fina gren den spanat in i det angränsande trädet. Där kommer den att bli kvar tills regnet blir för tungt,onsdag 1 augusti 2012

Den som gapar över mycket...


Nästa ruta , nu ska den snart passera mig. Fågeln skri ekar över nejden, nu förstår jag varför jag först inte la märke till åskmullret... Jag antar att denna är en ungfågel, alla fjädrar verkar sitta där de ska. Bildteknisk har lagts ett milt blåfilter över bakgrunden som annars var jämngrå genom sessionen.