fredag 29 juni 2012

Detta är ingen nattbild!Inte ens en kvällsbild, faktiskt. Tagen tidig eftermiddag som den är. Men det rådde massivt mörker i granskogen och samtidigt började det regna. Bilden är frihandstagen på hundratjugofemtedelssekunden utan stabilisering av något slag. Så viss softning kanske kan ursäktas? T.o.m bofinken trodde den gick säker, tji fick den! 

torsdag 28 juni 2012

Tuffing eller surkart?En lärka med bestämt uttryck i ansiktet kämpar med balansen i den vanliga blåsten som råder. Så skulle kort sagt ovanstående bild kunna beskrivas. Bestämt uttryck? Varför inte kalla saker vid dess rätta namn? Fågeln ser rent ut förbannad ut och det verkar som om min popularitetsgrad bland skogens djur sjunkit anmäkningsvärt fort dessa dagar. Men jag repar mod i tanken att panta rei - allting flyter - och snart strömmar energierna åt mitt håll, igen.

tisdag 26 juni 2012

Gillar mig inte!Ett annat smakprov på olika temperament, denna gång från skogmiljö. Fast som vi ser är ju djuren inte desamma. Maken till sur snubbe som i första exemplet har jag inte sett sen jag backade på den där Volvon i Vitemölla. Så -  bara sekunder senare -  kommer nedanstående förtjusande lilla nymf ut ur buskarna, med nylagt hår och allting. Poserade gärna, anlade rätt sorts lite reserverade ansiktsuttryck och bildmaskinen fick göra rätt för sig den dagen.söndag 24 juni 2012

Samma fågel, olika temperament
Inte sällan ser man modiga, mindre fåglar skrämma bort de större raptorerna från sina bon. Som små raketer stiger de upp mot skyn för att mota bort äggplundraren. Mindre ofta har jag själv befunnit mig i denna händelsekedja, som den bortjagade. Storspoven sitter så fint på övre bilden, harmonisk som den måste vara i det fina blomsterhavet. Men plötsligt ser den rött och "jagar" mig och 1300 kg stål och gummi flera hundra meter längs den lilla vägen! Vilt skänande sveper den ner och över biltaket, många gånger och därefter följer  fler "attacker". Som fotograf tackar man och låter slutaren spela upp till lustig dans och på samma gång skapa mig ett par närbilder på spov i flykt. En sak till lärde jag mig; det är inte lätt att köra bil och samtidigt fotografera förbilflygande motiv. Prova själv får ni se!

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!Med dessa hälsningar från vildmarken hoppas jag ni tar för er av helgens begivenheter, ni lediga därute. Själv jobbar jag och har jouren därtill, blir pengar till andra nöjen, he,he. Så försöker man intala sig att det kommer gott ur allt.

torsdag 21 juni 2012

Skånsk sädesärla (3)


Nu drar jag! Och det går alldeles utmärkt att starta i medvind, behåll du dina gamla grenar!

onsdag 20 juni 2012

Skånsk sädesärla (2)


Skyll inte på mig! Inte mitt fel att den där grenen förstör porträttbilderna du nyss sköt! Passa på nu och det blir bättre!

tisdag 19 juni 2012

Skånsk sädesärla (1)


Skånsk ?? Ja, det ser man väl ? Som på få andra platser måste de stackars småfåglarna klamra sig fast i de nästan alltid vindpinade buskarna, vars grenar framför objektivet oförutsägbart flaxar omkring motivet. Att då fjäderdräkten ibland ser en smula komisk ut är väl inget att haka upp sig på, eller hur ?

måndag 18 juni 2012

Ja, jag vet.......sådana här bilder behöver inte visas, de är äckliga. Men om vita strängen känns grafiskt riktig och balanserar ut bilden bättre? Så tänker  jag, sagt och gjort.
Det finns en annan berättelse kring detta foto. Först fotograferad kvällen innan, bestämde jag mig för att pröva lyckan igen kvällen därpå med rödbenan; fanns möjligheten  till fler bilder? En smula tvivlande, senare glatt överraskad fann jag fågeln sittande på exakt samma ställe, på samma pinne vid ungefär samma tid! Det måste vara samma fågel för den betedde sig på samma orädda sätt och fotograferades på samma avstånd, c:a 4 meter från bil. Den struntade i mig och min bilradio(!) som jag i hastigheten glömt stänga av, Kanske den gillade Rockklassiker, kanske bildens handling vittnar om det motsatta. Jo, jag åkte till samma stolpe en tredje kväll i rad, men denna gång var fågeln upptagen med annat någon annanstans,

lördag 16 juni 2012

Förtrollande vacker!


Fick syn på denna, förtjusande lilla get/smaldjur där hon gick omkring på det nyfällda hygget och lät sig obekymrat smaka de läckra löven. Kan tänka mig att mina ljud dränktes i den ljudmassa de torra löven gav upphov till inne i skallen. Jag fick i alla fall ett par trevliga minuters sällskap innan hon upptäckte mig och ytterst elegant rann iväg mot skogen. En fröjd att konstatera att fästingarna verkar lysa med sin frånvaro på den fina pälsen.
Ska försöka komma ut tidigt imorgon bitti. Regn har utlovats av SMHI. Rid med mig! Nä, lid med mig, ska det vara.

fredag 15 juni 2012

Skavskyddet


Jag skulle ju återkomma med ett hjälpmedel för tunga stativ,inte sällan försedda med tung kamera och kanske än tyngre objektiv. Nu har jag (tyvärr) inte tillgång till de där tyngsta bjässarna och det tunga trebenet använder jag nog först till höst. Men med detta sagt kan jag ändå berätta att denna lilla uppblåsbara kudde faktiskt är användbar för en tyngre monopod, kopplad till min tyngsta utrustning. När du väl balanserat stativet känns det knappt mot axeln och jag är säker på att ju längre tid du är ute desto mer kommer den lilla kudden att uppskattas. Jag blåste upp den till hälften, drogs en stickad polotröja över och prydde hela härligheten med kamouflagejackan. Förmodligen fungerar kudden än bättre till trebenet som annars alltid tycks skava någonstans. Finns nackdelar? Jo, användarens självbild får sig ett grundskott; monterad som jag beskrev ovan blir man puckelryggig och buteljaxlad. Men övertecknad såg nog redan lite lustig ut så det drabbar kanske inte mig lika hårt som andra. Det gäller bara att vistas i områden utan människor eller tåla ett eller annat fniss.
Jag köpte min kudde på Biltema för under 30 spänn och kommer att använda den fler gånger.

Jorduggla !!

Ta-da, här kommer min första riktiga uggleträff. Under senare år har ett öga avdelats för spaning efter dessa fina fåglar samtidigt som jag försökt hålla koll på alla andra kritter i skogen. Typiskt nog så finner jag till slut denna sittande väl synlig på sin pinne, såg den på 100 meters avstånd. Ganska orädd var den oxå, lät mig komma närmre och närmre och när minneskortet var fullt satt den fortfarande kvar. Strax började den jaga över ängarna och som alla förstår har jag alltid ett kort med i reserv. Från och med idag, förstås.
Är inte helt säker på vitbalansen i denna serie. Kameran är normalt pricksäker och det rådde inga svåra fotoförhållanden, tvärtom. Har några synpunkter, skriv gärna ner dem här.

torsdag 14 juni 2012

Om rådjur och ugglorHär en bild jag hoppas inte visats på bloggen tidigare. Under alla omständigheter ett målmedvetet djur från tidigare i år och dess osannolika benpositioner i flykt. Måste oxå få berätta om att äntligen, äntligen har jag lyckats fånga en uggla på bild. Med rimliga ljusvillkor, avstånd och tidslängd. Är ännu inte riktigt klar med redigeringen, men som andra bloggen närstående berättat känner jag ökad livskvalité och någon veckas förmodad längre livstid kommer som lök på laxen. Ugglor kanske har något att lära ut till medicinarna ?

måndag 11 juni 2012

Kapital hjort skjuten!!!


Dräggen inom skånska jägarkåren fortsätter och förstör naturvärden och även som konsekvens ryktet bland de seriösa jägarna. Enligt länken nedan upplyses det fina jaktsällskapet om att sådana hjortar inte får skjutas, den berörde "jägaren" får per radio vetskap om att den är på väg mot just det jakttornet. Vad kan då möjligtvis gå fel??  Jo, raskt trycker han av fem (5) skott, fäller hjorten och skriker i jaktradion att han missat! Missat all sömn? Lutat sig för djupt ner i alkoholångorna? Bara individen och fan själv vet. Människan fick i alla fall ett slags bestraffning men det nämndes väl inget om att jaktlicensen för evigt dragits in? Låt oss hoppas så och jag tror att största delen av jägarkåren håller tummarna. Läs gärna vidare. http://www.skanskan.se/article/20120611/SJOBO/706119925/1016/-/hotad-kronhjort-falld-8211-jagare-doms

söndag 10 juni 2012

Tankfull !Inte så lätt hinna blogga dessa dagar, fyllda med fotboll och formelmotorsport. Just nu regnar här, så i  mellanakten passar jag på att berätta om denna sädesärla. Den satt på tråden intill ån en dag med riktigt intensivt solljus och speglade sig i vattenytan. Den sitter där ett bra tag, jag hinner ta många bilder. Djupt försjunken i inre tankar så plötsligt, en vindstöt och -  oooussh! Tur man har sina vingar, det där var nära plums i vattnet! 

lördag 9 juni 2012

Bara några flygbilder

Gås är fågeln som tar plats. Den hörs, syns och den kan flyga. Vilket man kanske inte kan tro när man ser den tunga kroppen  på marken. I själva verket är den en god flygare, mycket säker i formationsmomentet och är dessutom en fröjd att se när den spikrakt i god fart håller linjen någon decimeter ovan vattenytan. Eftersom de gärna flyger lågt och inte alltför snabbt kan de utgöra stapelföda åt bildsugna fotografer som jag själv. 

torsdag 7 juni 2012

Jädrans !!Missade ju kapitalt att det skulle bli Sverigedagen i bloggen. Inte så att jag försummat nationaldagsfirandet, men att jag sedan länge sparat en passande bild till det temat. Först när jag såg besökte Halinas - Strandskatan - blogg åkte polletten ner i den åldrande hjärnan. Så här, några timmar för sent, håll till godo med min tolkning av Sverigedagen !!

onsdag 6 juni 2012

Harens okända livTycker mig se två vakter som under total tystnad spejar mot norr. Eller kanske två senkomna hanar som letar efter lämpligt sällskap. Jag har gjort bilden ljus, men fotograferingstillfället bjöd på mörker så djupt jag är glad kameran orkade fokusera. Kolla Exif, om någon intresserar sig för sånt. Under en månads tid finns härnere nu chansen att komma ut riktigt tidigt i naturen,; att vara först på plan kan ge fler och bättre fototillfällen. Haken är ju förstås den att man måste pallra sig upp när alla andra har många timmars skönhetssömn kvar. Om harar eller andra djur då avslöjar okända sidor kan det vara värt besväret.

tisdag 5 juni 2012Halvtrist väder idag också, hann i alla fall med ett morgonpass innan regnet. Bilden på rörsångaren är från förra året och får duga tills nya redigerats. Tagen i Krankesjöns vassruggar är detta ingen ovanlig fågel, men den tog sin man att fästa på sensorn. Med snabba rörelser, fågeln sitter inte kvar längre än någon sekund på ett och samma ställe, dyker den längst ner i rotsystemet och tycks nästan alltid ha skyddande vegetation framför sig. Till slut gav exemplaret ovan upp och jag fick en bild. Just det, en enda bild. Någon måtta får det ju vara.

måndag 4 juni 2012

Vinter mitt i sommaren !
Roligt med respons på mitt förra inlägg om mångtydighet i naturbilder. Det är en sak jag länge funderat över. Idag lämnar jag den tanken för att berätta om köldrekorden som just nu sätts på löpande band inom landet. Igår morse hade vi 1,5 grader varmt hemmavid och det var en konstig känsla att mitt i sommaren försöka undvika köra över fuktiga vägpartier på sina sommardäck - för halkriskens skull. Så vad passar bättre än en frostig bild på gråsiskan, tagen under ordinarie vinterperiod ? Istället för fotografering ska jag senare idag ägna mig åt prylshopping i det nyöppnade manickvaruhuset, en ädel, huvudsakligen manlig sysselsättning. Förutom att jag är på jakt efter skruvar och muttrar så letar jag efter en annan mojäng som kan ha fotografisk bäring för de av oss som bär tunga stativ över axeln. Återkommer med rapport senare.

söndag 3 juni 2012

Finns här något mer att se ?Här en mångtydig bild, svårare att verbalisera. Hade det varit två människor i samma situation vi tittar på, hade ju situationen varit så mycket enklare, eller hur ? Vi tvåbenta reagerar ju inte bara efter instinkter, det vi gör har oftast en medveten betydelse som själlösa djurs inte har. En dynamisk förflyttning från ljust till mörka sidan kan ju annars symbolisera en större händelse, peka på något avgörande i människans liv. Tillkommer här en redan förmörkad individ. Är de på väg att byta plats med varandra eller ska den nyanlände guidas i sin nya tillvaro ?  Det uppstår genast frågor och det är gott så. Den som aldrig frågar får som bekant heller inga svar. Bildläsningen måste ju inte göras komplicerad, men det måste samtidigt vara möjligt att inte bara stanna vid påståendet att bilden föreställer en hare som hoppar in i skuggan och så är det inte mer med det. Så får i alla fall jag tycka i min blogg !

lördag 2 juni 2012

SpanarenFrån den lilla kullen blickar tofsvipan ut över området, elegant som få utstyrd i finkostymen.

fredag 1 juni 2012

Skriet från vildmarken (3)Omtumlande sensationer kan hända därute, ute i vildmarken. Luften vibrerar av allehanda fågelljud som tranornas sång (nä, inga syns på denna bild), daggfriska lukter ångar upp från marken som skälver av alla stora, springande djur över fältet. Först knappt synliga i det svaga gryningsljuset uppdagas småningom färger och former inför fotografen som bara en kall, klar höstmorgon kan göra. Och så kommer den, föreställningens superstar för dagen. Ställer upp sig framför fotografen, tar i från klövar och uppåt och producerar så sitt revbensskallrande brunstvrål som hörs kilometrar bort. Fotografen sitter i sitt gömsle och bara njuter, trycker av salva efter salva med exponeringar. Och ler lyckligt.